OLAF-ajánlás alapján kezdődött el a nyomozás és a büntetőeljárás

Letöltendő börtönbüntetést és pénzbüntetést kért az ügyészség arra a négy férfira, akik túlárazottan építtettek meg játszótereket, és ezzel mintegy 700 millió forint kárt okoztak az európai uniós és a magyar költségvetésnek. A játszóterek túlárazásáról még 2014-ben jelzett az OLAF, erre az ajánlásra kezdődött el a nyomozás.

2020. 10. 21. 9:02
null
Csabacsûd, 2020. július 16. A Magyar Falu Program keretében megújult Hársliget óvoda udvara Csabacsûdön 2020. július 16-án. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult bűnügyben fejeződött be tegnap a nyomozás vádemeléssel. A Fővárosi Főügyészség uniós támogatás és magyar költségvetési forrás jogosulatlan igénybevétele miatt nyújtott be vádiratot. Az ügy lényege: túlárazottan építtettek meg játszótereket.

A kötegyáni játszótér. Képünk csupán illusztráció. Fotó: IPS

A vádirat szerint egy 59 éves férfi, aki egy pályázatírással is foglalkozó céget vezetett, 2007-ben megtudta, hogy 2008-ban európai uniós támogatások igényelhetők kültéri, közcélú játszóterek kialakítására, illetve meglévő játszóterek korszerűsítésére, amely keretében a támogató hatóság az összes kiadást megtéríti. A férfi elhatározta, hogy a támogatási rendszert kijátszva, valótlan árajánlatok alapján, eltúlzott összegekre fog pályázni, amiből jogtalan haszonra tesz szert. Az elkövetésbe bevonta munkatársait, egy 42 éves és egy 41 éves férfit, illetve egy 64 éves üzletembert, aki kifejezetten a későbbi kivitelezésekre alapított egy új céget. A pályázatíró cégtől ötezer főnél kevesebb lakosú településeket kerestek meg azzal a lehetőséggel, hogy az önkormányzatnak pályázati pénzből, a településnek lényegében ingyen felújítják a játszótereket, ha őket bízzák meg. A vádlottak kialakítottak egy rendszert, amelyben jelentősen túlárazott ajánlatokat kértek be más cégektől, és ezeket felhasználva pályáztak egy budapesti központi hivatalnál a támogatásokra, amelyeket el is nyertek. A kivitelezést hatvan önkormányzat esetében ténylegesen sokkal kisebb ráfordítással valósították meg, azonban a számlákat a piaci árat jelentősen meghaladó összegekről állították ki, és azokat így nyújtották be a kifizető hatóságnak. A vádlottak ezzel részt vettek az uniós és a hazai költségvetés megkárosításában.

2009 és 2013 között a vádlottak közül hárman 536 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak, negyedik társuk közel 187 millió forint vagyoni hátrány okozásában működött közre.

A több mint 450 oldalas vádirat részletesen bemutatja az ügyészség szerinti elkövetést. Az OLAF vizsgálta a támogatásokat és ajánlásokat tett a Legfőbb Ügyészségnek. Az ügyészség – bár erre jogszabályi kötelessége nincs – minden OLAF-ajánlás alapján büntetőeljárást indít, így tett jelen ügyben is.

A Fővárosi Főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által széles körűen lefolytatott nyomozás eredményeképpen különösen jelentős, illetve egy terhelt esetében különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat. Az ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a négy férfit ítélje letöltendő börtönbüntetésre és pénzbüntetésre. valamint tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától és a cégvezetéstől.

A játszóterek túlárazásról még 2014-ben jelzett az OLAF. Az összetett, több mint 166 önkormányzatot érintő ügy nyomozása elsősorban a szakértői munkák sokasága, bonyolultsága miatt húzódott eddig, ám a vádemelést nem tudták elkerülni az érintettek.

Nem nyomozó hatóság

Az OLAF a közvéleményben kialakult képpel ellentétben az Európai Bizottság ellenőrző szerve, amely belső és külső vizsgálatokat folytat le az Európai Unió költségvetéséből származó pénzeszközök szabályszerű felhasználásának ellenőrzése érdekében. Amennyiben a vizsgálata során bűncselekmény gyanúját észleli, annak kivizsgálása érdekében ajánlással fordulhat az érintett tagállam igazságügyi hatóságaihoz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.