Orbán Viktor: Nekünk minden élet számít

Az elvitelre kért ételek áfája öt százalékra csökkent harminc napra – jelentette be a miniszterelnök.

Nagy Orsolya-Hertelendy Gábor
2020. 11. 13. 8:12
ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. december 7. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök ismét a Kossuth rádió vendége volt, ahol elmondta: jelenleg 99 százalék az esélye annak, hogy az egészségügyi rendszer kibírja a járvány által okozott terhelést. – Nekünk minden élet számít. Az idős embereké is. A nagyszülőké, a szülőké, és minden emberért harcolni akarunk – közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy jó ütemben, az osztrák tapasztalatok fényében kellő pontossággal meghoztuk a döntéseket a szigorításokról.

A kormányfő szerint a technikai eszközök rendelkezésre állnak, az emberi erőforrás is adott. – Arra kérek mindenkit, addig tartson ki, amíg a vakcina megjön – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint az a jövő nagy kérdése, hogy a koronavírus itt marad-e velünk vagy teljesen eltűnik.

Adócsökkentés

A kormányfő a kabinet gazdaságvédelmi tervével kapcsolatban kiemelte: két részre bontották az intézkedéseket, az elsőben harminc napra adnak segítséget a szállodáknak és az éttermeknek, a kormány kifizeti a munkabérek egy részét, ha nem bocsátanak el alkalmazottakat. – A szállodák esetében a már beregisztrált vendégeket, akiket most nem tudnak fogadni, a forgalom nyolcvan százalékát az állam megtéríti, vagy például az éttermekben dolgozók bérének a felét kifizetjük. Tb-járulékot nem kell utánuk fizetni erre a harminc napra, ha nem bocsátják el a munkaadók ezeket az embereket és garantálják, hogy megkapják ezt a pénzt, amit miattuk adunk oda a vállalkozóknak. Ezek áthidaló intézkedések. Tegnap is hoztam egy döntést az Iparkamara Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatára, hogy az elvitelre kerülő ételeknél az áfát vigyük le öt százalékra, tehát ilyenek naponta érkeznek majd, amelyek ezt a harminc napot igyekeznek könnyíteni – mondta a kormányfő a vendéglátásnak adott kedvezmények kapcsán.

– A Miniszterelnökségen működő gazdaságvédelmi akciócsoport hosszabb távú intézkedéseivel lendületbe hozzuk a gazdaságot – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki a konkrétumokról szólva közölte: további adócsökkentésekre lehet számítani, a kabinet a munkaalapú társadalmat kívánja tovább építeni. – Tartani fogom magam ahhoz a korábbi kijelentésemhez, hogy amennyi munkahelyet a vírus elvisz, annyit hozunk létre. Elkötelezett vagyok az iránt, hogy a 2021-es évben érezhető adócsökkentés történjen – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor a magyar labdarúgó-válogatott tegnap esti sikeréről azt mondta: bejött a papírforma, ám az izlandiak közel voltak ahhoz, hogy ezt megdöntsék. – Büszkék lehetünk a fiainkra, vikingeket harcban legyőzni nagy dolog – mondta Orbán Viktor, aki saját bevallása szerint a mérkőzés után nem sokat aludt, inkább csak forgolódott a győzelmi mámor miatt, majd reggel 6-kor az operatív törzs ülésén kezdte a napját.

Mozgósították a diákokat

Az interjú során a kormányfő elmondta, hogy mozgósították a műszaki egyetem diákjait is: négyszázan segítenek a medikusok szállításában, akik családokhoz vonulnak ki, elvégezni a teszteket. A diákok cserébe szállást és ételt kapnak. A miniszterelnök elmondta: az orvosok, ápolók átvezénylése nagyon nehéz feladat, de muszáj megoldani annak érdekében, hogy a betegek megfelelő ellátásban részesüljenek. Az iskolák helyzetével kapcsolatban elmondta: 208 óvodát zártak be eddig a fertőzések miatt, és a 2500 általános iskola közel tíz százalékát.

– Elsősorban a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók azok, akik először megkapják a vakcinát, ugyanakkor fontos, hogy lehetőséget adjunk a választásra az embereknek, ezért nem kötelező az oltás – emelte ki Orbán Viktor.

Európai Unióból Szovjetunió

A miniszterelnök az EU-val folytatott jogállamiság-vita kapcsán elmondta: több levelet is írt az Európai Bizottságnak arról, hogy ha az unió nem áll el a terveitől, akkor Lengyelország és Magyarország kész megvétózni a költségvetést. Kiemelte: a magyar álláspont folyamatosan transzparens és stabil volt: a magyarok pénzét nem lehet elvenni. A magyar gazdaságnak működnie kell, ezért kellenek a beruházások, a zöldprojektek.

Ha elfogadjuk ezt a jogszabályt, amit az EP és a német elnökség kidolgozott, akkor az Európai Unióból Szovjetuniót csinálunk mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint ez a tervezet ideológiai alapon akar zsarolni országokat, és nem lehet fellebbezni. Régen a kommunista világban ezt szovjetellenes tevékenységnek hívták. Az unió alapegységei a tagállamok, nem a parlament és a bizottság.

Most nem erről kellene egyébként beszélni, hanem a koronavírus-járvány elleni védekezésről, és a gazdaság újraindításáról. Azokban az országokban, ahol száz százalék felett van az államadósság, ott hamar gond lehet. Mi meg tudjuk oldani a problémáinkat, mivel tegnap is 2,5 milliárd eurót vettünk fel a pénzpiacokról – közölte Orbán Viktor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.