Összeomlóban a drogpiac a kijárási tilalmak miatt

A koronavírus-járvány miatt bevezetett határzárak miatt nincs utánpótlása a kábítószereknek. A fogyó készletek következtében egyre drágább az „anyag”, amire a pénzt is egyre nehezebben tudják előkeríteni a droghasználók, s mindez kriminológiai veszélyeket teremthet.

2020. 04. 19. 18:28
null
Brisbane, 2019. augusztus 14. A queenslandi rendőrség által 2019. augusztus 14-én közreadott felvétel lefoglalt kábítószerekről Brisbane városban. Az ausztrál hatóságok az Új-Zélandra, Queensland és Új-Dél-Wales ausztrál államokra kiterjedő művelet során 766 kilogramm metiléndioxi-metamfetamin (MDMA) port foglaltak le egy nagyobb razziában, és hat embert, köztük négy brit állampolgárt őrizetbe vettek. A lefoglalt drog értéke 90 millió ausztrál dollár (17,6 milliárd forint) körül mozog, amely az egyik legnagyobb fogás Ausztrália történetében. MTI/EPA/Queenslandi rendőrség/Queenslandi rendőrség Fotó: Queenslandi rendőrség Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai elérték az illegális kábítószer-kereskedőket is. A határzárak miatt egyre kevesebb az áru, és ami még van, az gyenge minőségű és drága – írja a V4N4 nemzetközi hírügynökség francia példára hivatkozva. A francia Kábítószer-ellenes Hivatal (Ofast) jelentése szerint egyre nehezebb a drog terjesztése, utánpótlás pedig nem érkezik külföldről, az egyetlen kivétel talán a teherszállító hajók konténerein érkező szállítmány, ezért a meglévő készletek vészesen fogynak. A járvány előtt Franciaországban egy gramm kokain átlag 60 euróba (mintegy 21 000 forint) került, addig ma már 100 eurót (mintegy 36 000 forint) is elkérnek érte.

Magyarországon – Franciaországhoz hasonlóan – szinte teljes egészében külföldről csempészett kábítószereket használnak. A kiemelt fogyasztói célcsoportok – nem fontossági sorrendben – a szexmunkások, a futtatók (stricik), szervezett bűnözők, fehérgalléros bűnözők, de a hagyományos bűnözői körökben is gyakori a szerhasználat, illetve diákok (zömmel középiskolások és felsőfokú tanintézmények hallgatói), a juppik, azaz az újgenerációs menedzserek egy része.

A fogyasztók ellátása heroinból az afgán – török –, a volt jugoszláv, azaz a balkáni útvonalon török és albán maffia felügyeletével zajlott, a járvány miatti határzárak következtében azonban szinte semmi nem érkezik. A kokain dél-amerikai (kolumbiai) indulással általában hajón érkezett Nyugat-Európába, ám a francia példa mutatja, hogy napjainkra megbénult a hajózási útvonal is – ezért általános kokainhiány kezd kialakulni a kontinensen, így hazánkban is. A határzárak, és az európai országokban bevezetett kijárási korlátozások miatt már marihuánahiány is tapasztalható a drogpiacon Európa-szerte.

A droghiány első jeleire a hazai kiskereskedelemben szintén áremelkedés volt. Míg 2019 márciusában rendőrségi adatok szerint a kokain grammja 12-20 ezer forint volt, addig napjainkra 35-40 ezer forintot is elkérhetnek grammjáért a dílerek. Ugyanez tapasztalható a heroin esetében, ami egy éve még 3000-5000 forint/adag áron futott az utcai dílereknél, napjainkra azonban már nem ritka a 8-10 ezer forint/adag ár sem.

Amennyiben tovább tart a jelenlegi szigorú járványügyi korlátozás, a drogárak további emelkedése előre jelezhető. Minél kevesebb az áru a piacon, annál többe kerül, a fogyasztók száma ugyanis állandónak mondható.

Amellett, hogy egyre többet kell fizetni a drogért, egyre körülményesebb hozzájutni. A kijárási korlátozások, sőt bizonyos időszakokban egyes településeken a kijárási tilalom szinte lehetetlenné teszi az utcai drogeladást/vételt. Az egyébként is néptelen utcán azonnal feltűnik egy várakozó ember – vagy a díler vagy az eladó vár a másikra, ideális esetben csak néhány percet –, a járőröző rendőr meg fogja kérdezni, ugyan mire, kire vár, és elég két keresztkérdés, máris megtörténik a lebukás. A postai/futárküldemények is feltűnnek egy idő után, feltűnik, hogy megszaporodnak egy adott címre érkező csomagocskák.

A drogfogyasztók számára a szerre való pénz előkerítése szintén egyre nagyobb problémát okoz. A korlátozások miatt nem tudnak dolgozni a szexmunkások, vagy ha lakáson igen, megkockáztatják, hogy megerőszakolja őket a nem fizető ügyfél, mint azt a nigériai egyetemista tette nemrég Budapesten. A striciknek sincs bevételük. A zsebtolvajok számára istencsapása a tömegközlekedés, ahol nincs tömeg, nem tudnak lopni. A komolyabb tartalékokkal rendelkező juppik egyelőre még tudnak fizetni, csak a kokain van nagyon fogyóban.

Egyre drágább az „anyag”
Fotó: MTI

Kriminológiai veszélyt jelent a pénzügyi források elapadása a droghasználók körében. Szakemberek és volt függők szerint az elvonási tünetek sokkal fájdalmasabbak annál, hogy visszatartsa a szenvedélybeteget a bűnözéstől. Csakhogy a kijárási korlátozások miatt szinte minden lakásban állandó jelleggel van valaki, így betörni ezekbe a lakásokba reménytelen, biztos a lebukás. Az üresen álló nyaralók, az irodaházak, ahonnan home office-ba mentek dolgozni a munkavállalók, már célpontjai lehetnek a pénzhiánnyal küszködő drogosoknak. Arra is figyelni kell azonban, hogy a járványügyi előírások miatt egyedül sportolókat, vagy éppen bevásárlásból egyedül hazatartókat is támadás érheti, bár erre eddig még nem volt példa – egyelőre.

Magyar hatósági forrásaink és a szenvedélybetegek kezelését végző addiktológus szakemberek is kiemelik a járványhelyzet kapcsán, hogy komoly veszélyben vannak azok a szenvedélybetegek, akiknek a szerről való leszoktatása zajlik éppen, hiszen a járványhelyzet miatt bevezetett egészségügyi hatósági intézkedések csak akkor engedélyezik a személyes kezelést, ha a beteg krízishelyzetben, életveszélyben van, egyébként minden ambuláns, vagy bentlakásos kezelés szünetel. Amennyiben még hosszú hetekig, hónapokig tart a járvány, az elmaradó kezelések miatt sokan visszaeshetnek, a droghiány miatt pedig az elvonási tüneteik súlyosbodhatnak, akár életveszélyes állapotig. Ez utóbbi már krízishelyzet, aminek kórházi kezelését is engedélyezi a járványügyi intézkedés, ám a beteg állapotának súlyosbodása egyik óráról a másikra is az életveszélyes szintig fokozódhat, amikor már nem lesz esélye a túlélésre. A Drogriporter szakportálon megtalálhatók az ország drogkezelő központjának az adatai a https://drogriporter.hu/jarvany/ honlapon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.