Pártvezetése jóváhagyásával verheti szét az ellenzéki együttműködést a gödi polgármester

A monemtumos polgármester ámokfutására egyetlen racionális magyarázatot kaptunk.

2020. 05. 21. 9:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gödi városházán az elmúlt hónapokban történtekre, a monemtumos polgármester – belső ellenzéke szerinti – ámokfutására egyetlen racionális magyarázatot kaptunk, Balogh Csaba a Momentum vezetésének jóváhagyásával teszi azt, ami ellentmond az ellenzéki pártösszefogás egyezségében foglaltaknak is.

A csütörtök reggel birtokunkba került hangfelvétel alapján Fekete-Győr András és a Momentum teljes vezetése tud, sőt támogatja az ellenzéki összefogást helyi szinten már szétverő polgármesterét, akit a jelek szerint időnként már rendszabályoznia is kell. A hangfelvételből kiderül, hogy Balogh egyeztetett a Momentum elnökségével, köztük Fekete-Győr András elnökkel az LMP-s és DK-s alpolgármestereinek leváltásáról is, a pártvezetés támogatta ezt a lépést.

A hangfelvételből kiderül az is, hogy Balogh Csabának időnként szelektív az emlékezete. Az Azonnali hírportálnak azt állította, hogy nem akart fideszes alpolgármestert, miközben a hangfelvételen hallható, hogy megnevezte lehetséges helyettesnek Pintért Györgyöt, akit később – az eddigi információk szerint alaptalanul – korrupcióval vádolt meg.

„Azzal kapcsolatban, hogy tényleg felmerült-e benne, hogy Pintér György fideszes képviselő legyen az alpolgármestere, azt mondta: nem, „természetesen az alpolgármester szerepe mindenképp egy bizalmi szerep”, és szeretné, ha a legmegbízhatóbb képviselők lennének mellette, hogy tudjon fejlődni a város. Kérdésünkre azt is kijelentette, ez a személy nem lesz fideszes” – állította szemrebbenés nélkül az Azonnali hírportálnak Balogh. Kérdés, miért nevezte meg akkor lehetséges helyetteseként a polgármester a fideszes képviselőt.

Azt, hogy Balogh szoros pártvezetői kontroll és irányítás alatt áll, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a pandémia miatti egyszemélyes jogköre mögé bújva, testületi támogatás nélkül – sőt a többség ellenzésére – hétfői dátummal beterjesztett, az alpolgármesterei leváltásáról és az új, momentumos alpolgármester kinevezéséről szóló előterjesztését nem merte aláírni. Felmérhette, esetleg a pártvezetése felmérte, hogy ez a lépés azonnali szakadást jelentene a városvezetésben még meglévő ellenzéki összefogás pártjai között. Igaz, a polgármester a DK-s Lőrincz Lászlót és az LMP-s Fülöp Zoltánt elmozdító határozati javaslatot nem vonta vissza, az aláírásra továbbra is ott várakozik vélhetően Balogh íróasztalfiókjában.

A pártelnök, Fekete-Győr András és Balogh Csaba kapcsolatának mélységét az is jól mutatja, hogy a gödi lakossági fórumot is elsőnek a Momentum nyáron leköszönő elnökével egyeztette, jóval a Samsung és a képviselő-testület előtt. A hangfelvétel alapján persze érthető, miért mozgott ilyen magabiztosan Balogh, hiszen maga mögött tudta pártjának vezetését és hátszelét.

A polgármestere direkt pártirányítását bizonyítja a Momentum sajtóosztályának az Azonnali hírportálnak adott válaszahétfőn is. „A Momentum sajtóosztálya jelezte, Balogh Csaba polgármesterük még nem írta alá a javaslatot, folyamatosan zajlanak a tárgyalások, és amíg ezek tartanak, addig sem a városvezető, sem a Momentum vezetése nem kíván részletekbe menően nyilatkozni az ügyről, utána viszont állnak rendelkezésre. Hogy a tárgyalások mikor zárulhatnak le, azt egyelőre még nem tudták megmondani.” – írta a hírportál.

A városi belső ellenzékben mindenesetre felmerült a kérdés, hogy vajon a Momentum vezetése szintén jóváhagyta, esetleg kérhette, hogy a Sólyom Airways csapatát foglalkoztassák, olyan kényes ügyeknél, mint a közbeszerzések elbírálása és felügyelete? Lehet a Samsung elcsatolása és adóforintjainak elvétele után már nem annyira fontos település Fekete-Győréknek Göd?

(A néhai Welsz Tamáshoz is kapcsolódott Sólyosról, illetve a testület többsége ellenére Balogh által egyszemélyben aláírt kényes szerződséről itt írtunk.)

A kérdésekre egyelőre nincs válasz. A hírek szerint a gödi ellenzéki együttműködés sorsa immár a pártvezetők kezében van, és Balogh Csaba csak végrehajtó. Úgy tudjuk, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke hamarosan személyesen egyeztet Gyurcsány Ferenccel, a Demokratikus Koalíció vezetőjével a gödi belháborús helyzetről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.