Welsz Tamás volt üzletfele Gödön ad szaktanácsokat

A Welsz Tamás-féle Sólyom Airwaysben egykor feltűnő Lucsik Jánoshoz köthető Iglu Ltp Kft.-vel kötött önhatalmúlag szaktanácsadói szerződést Balog Csaba, Göd momentumos polgármestere. Annak ellenére, hogy az önkormányzati testület többsége is ellenezte a megállapodást, a pénzügyi bizottság pedig nem döntött az előterjesztésről.

2020. 05. 18. 6:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglehetősen tájékozatlan az üzleti világban is az ellenfelei szerint pozíciójára emberileg és politikailag alkalmatlan Balogh Csaba, a Momentum gödi polgármestere. Most éppen az derült ki, hogy a járványhelyzet alapján egy személyben gyakorolt jogkörével élve – testületi ellenfelei szerint visszaélve – egy olyan céggel kötött szaktanácsadói szerződést, amely a kalandorként elhíresült néhai Welsz Tamás egyik üzletfeléhez köthető. A szerződést ráadásul úgy kötötte meg, hogy a testület többsége korábban, még a pandémia előtt kifejezetten ellenezte a cég kiválasztását.

A rendelkezésünkre álló dokumentumok, helyi információk, valamint a momentumos polgármester egy videóinterjúja alapján összegeztük a történteket.

Hogyan került Gödre a Sólyom Airways Hungary csapata? – tették fel a kérdést többen is, miután kiderült, Balogh Csaba még április 17-én szerződést kötött „felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói szolgáltatások teljes körű ellátása” jogcímen az Iglu Ltp Kft. jelenlegi ügyvezető-tulajdonosával, Ignácz Edittel. Ő Lucsik Jánost váltotta a cég élén, és egyben a Lucsikhoz köthető Sólyom Hungarian Airway ügyvezetője is. A Baloghgal megkötött szerződés mellékletéből kiderül, hogy bár azt a cég részéről az ügyvezető írta alá, ám az önkormányzattal a kapcsolatot Lucsik János tartja.

Lucsik érdekeltsége – más cégek mellett – a Sólyom Holding Kft.-n keresztül egy tucatnyi Sólyom-cég. Ezen a ponton bukkant fel a néhai Welsz Tamás. A hivatalos közlések szerint a magyar, uruguayi, bissau-guineai állampolgár 2014. március 20-án egy rendőrautó hátsó ülésén lett öngyilkos. Nevezetes 2013-ban lett, amikor megvásárolta a Sólyom Airwayst. Ekkor kiderült róla az is, hogy a panamai hatóságok csalás miatt korábban körözést adtak ki ellene és az élettársa ellen is. 2014 elején, a Simon Gábor elleni vizsgálatok kapcsán került reflektorfénybe.

A Sólyom Holding céghálóját vizsgálva, feltűnő a sok kényszerfelszámolás és egyéb probléma. A Lucsikhoz köthető többi cégnél hasonló a helyzet. Az IGLU LTP üdítő kivétel. A céget 2016. július 22-én Ignácz Edit és Lucsik János alapította. Lucsik 2016. november 3-ig volt tag, majd törölték, a befolyása azonban a gödi szerződésekből és az azt előkészítő iratokból ítélve, megmaradt.

A testületi ülésen Balogh Csaba mindent jónak ítélt az Igluval kapcsolatban, és feleségével, Vajda Viktóriával közösen védték a Welsz Tamás üzleti köreiből felbukkant céget, állítólag a „politikai kulturális különbség miatt”. A testület többsége azonban ellenezte a cég „helyzetbe” hozását.

A gödi önkormányzat ötfős pénzügyi, ellenőrzési, közbeszerzési és jogi bizottsága – négy fő és egy külsős momentumos tag jelenlétében – március 23-án megtárgyalta a szaktanácsadói munkára kiválasztott Iglu pályázatát. Egyedül a külsős tag érvelt a cég mellett (Balogh előterjesztő volt), majd a bizottság nem szavazta meg az előterjesztést. Balogh Csaba ezt követően április 17-én, élve a járvány miatti felhatalmazásával, egyszemélyi döntést hozott, és megkötötte a szerződést az Iglu ügyvezetőjével.

Balogh azt állítja, fogalma sincs arról, hogy ki is valójában Welsz Tamás, és mi is az a Sólyom-céghálózat. Erről Balogh a YouTube-csatornáján beszélt egy május 12-i bejelentkezésében, azt állítva, nem ismer olyan tényt, ami negatív lenne a céggel kapcsolatban. Azt is állította, hogy sosem hallott a Sólyom Airwaysről. A Google keresőjében azonban mintegy 2500 találatot kapott volna a Lucsik–Sólyom-kapcsolatra, amelyben Welsz is felbukkan, mondják azok, akik a pandémia után lemondásra fogják felszólítani a polgármestert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.