Poligráffal vizsgálták a vélt ISIS-terroristát

Újabb bizonyítékok érkeznek jövő héten a belga hatóságoktól az Iszlám Állam (ISIS) emírjének tartott Hasszán Farhud szíriai terrorista szerepvállalásáról. Ezekkel a bizonyítékokkal csütörtökön fogják szembesíteni a gyanúsítottat — tudta meg a Magyar Nemzet. A szír férfit közben hazugságvizsgálatnak vetették alá. Megerősödhetett az alapos gyanú, hogy Hasszán Farhud valóban ISIS-terrorista.

2019. 04. 27. 7:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírek szerint már most vádképes az a bizonyítékhalmaz, ami Hasszán Farhud ISIS-ben betöltött szerepét igazolja. Mindenesetre a Fővárosi Főügyészség a szír fogvatartott letartóztatásának negyedévvel való meghosszabbítására vonatkozó indítványát egyebek mellett azzal támasztotta alá, hogy megerősödött az alapos gyanú Farhud ellen.

Az ügy súlyának megfelelően a Budapesti Nyomozó Ügyészség rendkívül alapos vizsgálatot folytat. A minap például poligráfos vizsgálatnak is alávetették a gyanúsítottat, a szakértői véleményt még nem ismeri Farhud kirendelt védője, Kelen László, ám a jelek szerint az eredmény kellő muníciót adott a nyomozó ügyészeknek a vizsgálat további irányainak kijelölésére.

Mint azt megírtuk, a belga elhárítás jelezte az Európai Unió ügyészségi munkáját koordináló EuroJuston keresztül, hogy egy védett tanú szerint Hasszán Farhud 2016-ban a szíriai Homsz városa közelében, egy faluban egy család húsz tagjának a kivégzésében vett részt, mivel a családfő nem akart beállni az ISIS-hez. A korábbi hírek szerint a védett tanú csak általánosságban beszélt a történtekről, hogy azt hallotta, de egy videófelvételen felismerte az ISIS-t éltető Farhudot. A magyar nyomozó ügyészek ismételt kérdéseire a tanú némileg módosított első vallomásán. A vérengzést 2015-re tette, és fél tucat nevet is felsorolt, akik tanúsíthatják, hogy a Budapesten fogvatartott, most 27 éves szír férfi irányító és végrehajtó szerepben ott volt a lenyakazást végzők között.

Lapunk már korábban jelezte, hogy a szír és a nemzetközi sajtóban 2016-ban nincs nyoma Homsz városában vagy Homsz tartományban történt ISIS-vérengzésnek, ám 2015-ben több is történt, az egyik Homsz városához közelében.

A görög titkosszolgálat szerint Hasszán Farhud 2016 elején érkezett Görögországba, és azt állítja, hogy 2014-től Törökországban volt, aminek igazolására több személyt is megnevezett, akik felkutatása eddig eredménytelennek bizonyult.

Kelen László védő ugyanakkor nem tud arról, hogy a belga hatóságok kihallgatták volna már a védett tanú által megnevezetteket, akik állítólag igazolhatják védence szíriai terrorista szerepét. Mint mondta lapunknak, védence kaphatott egy színes fotót a Görögországban lévő családjáról. Ugyancsak engedélyt kapott Farhud arra, hogy telefonon beszélhessen a Máltán tartózkodó édesapjával. A védő szerint még korai vádemelésről beszélni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.