Potápi Árpád János: 2021 a nemzeti újrakezdés éve lesz

A nemzetpolitika sikertörténetéhez a tízéves Magyarság Háza is jelentősen hozzájárult – hangsúlyozta az államtitkár.

2021. 01. 22. 11:52
POTÁPI Árpád János
Budapest, 2021. január 22. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára és Csibi Krisztina, az intézmény igazgatója az alapításának tízéves évfordulóját ünneplõ Magyarság Házában tartott sajtótájékoztatón 2021. január 22-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt tíz évben új nemzetpolitika kezdődött el Magyarország történetében, amelynek köszönhetően a Kárpát-medencei Magyarország minden magyarnak a hazája lett, éljen akár Szabadkán, Kassán, Kolozsváron, Eszéken, a diaszpórában vagy itt az anyaországban – mondta a Magyarság Házának tízéves évfordulója alkalmából Potápi Árpád János.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára emlékeztetett: 2010 és 214 között a nemzetpolitikában azok a szimbolikus jelentőségű törvények és jogszabályok születtek meg, amelyre építve azóta is folyik a kormányzati munka. Ennek következményeképpen elmondható – mutatott rá -, hogy az Országgyűlés tulajdonképpen egy nemzetgyűlésnek tekinthető, ahol a magyar parlamenti képviselők az egész világ magyarságát képviselni tudják.

A kormánypárti politikus elmondta, hogy a nemzetpolitika sikertörténetéhez

a Magyarság Házának 2011-es létrehozása is jelentősen hozzájárult, hiszen a Nemzetpolitikai Államtitkárság rendezvényei elképzelhetetlenek lennének az intézmény működése nélkül,

ami a magyar kultúra építését, továbbá a nemzetpolitikai intézmények működését segíti.

Potápi Árpád János és Csibi Krisztina, az intézmény igazgatója az alapításának tízéves évfordulóját ünneplő Magyarság Házában
MTI/Máthé Zoltán

Az elmúlt tíz év során a Magyarság Háza keretén belül több mint ezer előadást szerveztek meg, több mint negyedmillióan vettek részt a programokon, a Határtalanul Programban pedig körülbelül tízezer tanulóknak szerveztek tanórákat, amelynek köszönhetően a diákok megismerkedhettek a Kárpát-medence néprajzával, történelmével, kultúrájával és értékeivel egyaránt – sorolta az államtitkár.

Potápi Árpád János arról is szólt, hogy a nemzetpolitikai intézményrendszer a járvány alatt is működik, a programok pedig 2021-ben is folytatódnak.

Az idei esztendő a nemzeti összetartozás éve után a nemzeti újrakezdés éve lesz,

amelyről tavaly november végén döntött a Magyar Diaszpóra Tanács és a Magyar Állandó Értekezlet – közölte az államtitkár, hangsúlyozva, hogy számos program a Magyarság Házának a szervezésében kerül majd megrendezésre.

Az intézmény jubileumi fennállásának alkalmából megtartott sajtótájéjoztatón a Magyarság Házának igazgatója kiemelte: a járványhelyzet ellenére az intézmény gyakorlatilag leállás nélkül folytatja a munkáját. Csibi Krisztina hangsúlyozta: nem engedték el a külhoni partnerek kezét, sőt újabb szereplőket vontak be az együttműködők sorába. A határon túliak közreműködésével tavasz óta több mint háromszáz filmet tudtak elkészíteni, amelyek közül mesék, útikalauzok, zenei, irodalmi, képzőművészeti és hagyományőrző előadások kerültek rögzítésre, így gyakorlatilag minden nap új produkcióval sikerült jelentkezni. A Magyarság Háza kínálatában most is film, színház, muzsika, irodalom, képzőművészeti, történeti és fotókiállítás, szabadegyetem, mesedélelőtt valamint rendhagyó óra is szerepel – sorolta az intézményvezető, hozzátéve, hogy a nemzeti összetartozás éve alkalmából folyamatosan készülnek a további projektek is.

Csibi Krisztina bejelentette, hogy

az intézmény jubileuma alkalmából a teljes határon túli magyarságot megmozgató programsorozatot indul, amelyek a teljes idei évet felölelik.

Ezen programok által – tette hozzá – a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő művészek munkásságába lehet majd betekintést nyerni.

Az intézményvezető arról is szólt, hogy az év második felére tervezik megjelentetni a Magyarság Háza nagy képes könyvét, DVD-sorozatot adnak ki a legjobb filmekből, világkörüli útra indítják az intézmény tíz évéről készített kiállítást, valamint átadásra kerül az idén alapított Magyar Háza díj is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.