A Magyarság Háza, ahol minden magyar összetartozik

A Magyarság Háza rendezvényei a nemzeti identitás erősítését szolgálják, bemutatják a világ magyarságára jellemző értékeket, eredményeket, sikereket – áll mottóként az intézmény közösségi oldalán. Megismertetik a hazai és határon túli közönséget a hungarikumokkal, az épített és szellemi örökséggel, a magyar kultúrkincsekkel, a tudományos, szellemi és fizikai teljesítményekkel.

2020. 12. 20. 8:56
null
Fotó: Duna Palota
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarság Háza naponta új kisfilmmel jelentkezik, külhoni partnerei közreműködésével. Többek között egy-egy tájegység kulturális, gasztronómiai különlegességeit is beemelik az online térbe, ahol tavasz óta fokozatosan egyre nagyobb számban érdeklődnek a maga nemében egyedülálló, a külhoni magyar kultúra bemutatását és terjesztését vállaló, jövőre a tizedik születésnapját ünneplő intézmény tematikus sorozatai iránt. Mesék, irodalmi, zenei, képzőművészeti és hagyományőrző előadások szerepelnek a kínálatban. Mi is zajlik a Magyarság Házában ebben a nehéz időszakban? – kérdeztük Csibi Krisztina igazgatót.

– Ősszel sikerült néhány előadást közönség előtt megtartanunk, pár hétig hibrid üzemmódban működött az intézmény, párhuzamosan élőben és online tettük hozzáférhetővé az előadásainkat, aztán az újabb korlátozások miatt ismét teljes egészében visszatértünk az online térbe – sorolta az igazgató. – Tavasz óta több mint 250 kisfilmet készítettünk külhoni partnereink közreműködésével: meséket, útikalauzokat, zenei, irodalmi, képzőművészeti és hagyományőrző előadásokat sikerült rögzíteni a Magyarság Háza kizárólagos támogatásával szerte a Kárpát-medencében, gyakorlatilag mindennap új produkcióval jelentkezünk a közösségi oldalunkon.

Csibi Krisztina igazgató, Magyarság Háza
Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István

Folyamatosan készülnek a nemzeti összetartozás éve alkalmából elindított projektünk filmjei is, jellemzően egyórányi hosszúságú portréfilmek magyar emberekről és közösségekről, Ausztráliától Észak-Amerikáig, Dél-Amerikától Észak-Európáig.

A kultúra összeköt

Ha felkeressük a Magyarság Háza közösségi oldalát, a kisfilmeken keresztül elénk tárulnak azok a kincsek, amelyekről azt hittük, rég feledésbe merültek. Legutóbb a gömöri fafaragó ízes beszéde, ahogy a munkájáról mesél, a mákos guba készítésének titka, a mesedélelőttön Szent Miklós története, de sorolhatnánk sokáig a változatos témákat, a megható bejelentkezéseket. A szabadegyetem előadásai is folytatódnak: sporttal, kultúrával, magyarságtudattal, történelemmel, néprajzzal foglalkoznak. A filmek szereplőin keresztül valóban érezzük a felvidéki, vajdasági, erdélyi, kárpátaljai, sőt a tengerentúli magyarok összetartozását.

A Magyarság Háza – mint a minden magyar összetartozását jelképező intézmény – célja a Magyarország határain innen és túl élő magyar közösségek közötti kapcsolatok erősítése, a pozitív magyarságkép kialakulásának, a magyarság értékmegőrző képességének segítése, az egymás iránti felelősségérzet kialakítása, elmélyítése.

 

„Együttműködésben a világ magyarságával” címmel hirdették meg a nemzeti összetartozás évét 2020-ra a Magyarság Házában. Tervezték, hogy az intézmény minden hónapban az emlékévhez kapcsolódó programokat szervez a tömbben, a szórványban, a diaszpórában és az anyaországban élő magyar közösségek élő, személyes találkozásával a középpontban, amely találkozásokat kulturális és karitatív események kísérték volna, erősítve az összetartozás érzését. A koronavírus-járvány, majd a kihirdetett veszélyhelyzet a Magyarság Háza esetében is az eredeti tervek átdolgozását eredményezte.

– Március közepétől az online térbe helyeztük át a tevékenységünket – mondta az intézmény vezetője. – Lényegében véve minden megszokott és bejáratott rendezvényünket sikerült megőriznünk. Vasárnaponként továbbra is vártuk a családokat a mesedélelőttjeinkre, hétköznapokon pedig folytatódtak közkedvelt sorozataink: Útikalauz magyaroknak, Értékek vonzásában, Irodalmi Szalon, Galéria, rendhagyó órák. Igaz, nem a Magyarság Házában, hanem a közösségi oldalunkon, ahol egy-egy program egy-egy kisfilm formájában érhető el. Egy percig sem gondoltunk arra, hogy a váratlanul bekövetkezett, mindannyiunkat próbára tevő nehéz helyzetben elengedjük a partnereink kezét, magára hagyjuk a közönséget, ne folytassuk a munkát, ne vonjunk be újabb és újabb közreműködőket a közös munkába, a magyar kultúra minél szélesebb körben történő bemutatásába, terjesztésébe.

A videók úgy készülnek, ahogy az adottságok engedik. Van, aki saját telefonnal rögzíti, mások profi forgatócsoporttal dolgoznak. A Kárpát-medence és a diaszpóra magyarsága körében nagy népszerűségnek örvendenek ezek az alkotások, a statisztikák szerint tízmilliónál többen voltak részesei háromnegyed év alatt a Magyarság Háza programjainak, az interakciók – lájkok, hozzászólások, megosztások stb. – száma is túllépte az egymilliót. Az adatok egyértelműen visszaigazolják, hogy helyes volt a tavaszi döntés.

– Jövőre lesz tízéves a Magyarság Háza, az egész esztendőt ennek a jegyében szervezzük: előreláthatólag 2021 őszén megjelenik A Magyarság Háza nagy képeskönyve, az elmúlt évtized fotóiból és plakátjaiból válogatott reprezentatív és exkluzív kötet, tervezünk egy DVD-sorozatot a legjobb filmjeinkből, folytatódnak megszokott sorozataink, és újakkal is jelentkezünk. Természetesen bízunk abban, hogy élőben is együtt ünnepelhetünk majd a fellépőinkkel és a közönségünkkel – tette hozzá Csibi Krisztina.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.