QS-rangsor: továbbra is a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyar egyetem

Változatlanul jó az intézmény akadémiai megítélése, két mutatóban is javulás következett be.

Forrás: SZTE2020. 06. 10. 19:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb Quacquarelli Symonds- (QS-) ranglistán idén az 501–510. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). Ezzel az eredménnyel Magyarországon a legjobb egyetem.

A világ egyik legelismertebb, felsőoktatási tevékenységeket minősítő cége, a brit QS június 10-én tette közzé legfrissebb toplistáját. Ezen idén 93 ország több mint ezer felsőoktatási intézményét rangsorolták hat szempont alapján. A lista összeállításakor az akadémiai szféra és a munkáltatók értékelését, a tudományos munkák idézettségét, az oktatók és a hallgatók arányát, valamint a külföldi hallgatók és oktatók számát veszik figyelembe.

A friss QS World University Rankings 2020/2021 listán a Szegedi Tudományegyetem az 501–510. helyezést érte el. Ez a pozíció magyarországi viszonylatban a legjobb. Idén változatlanul jó az intézmény akadémiai megítélése, illetve javultak a munkáltatói elismertséget és a nemzetköziséget mérő mutatók.

A teljes lista IDE kattintva elérhető.

Mi a QS-rangsor?

A brit QS Quacquarelli Symonds cég 2004 óta minden évben elkészíti a felsőoktatási intézmények világrangsorát. Több mint 5500 intézmény adatait vizsgálták, amelyek közül több mint 1600-at vettek figyelembe a rangsor kialakításához, ezekből több mint ezer intézményt rendeztek rangsorba. Másképp megfogalmazva: az idei évben a QS által nyilvántartott több mint 5500 felsőoktatási intézmény közül több mint 1600 felelt meg a globális listára kerülés feltételeinek (több képzési szinten folytatott oktatási tevékenység, tudományterületi sokszínűség, nemzetközileg látható publikációs aktivitás). Ezek közül ezernél több intézmény kapott helyezést.

Hányadik helyre került az SZTE?

A rangsorban az SZTE az 501–510. helyen végzett. Ez a pozíció magyarországi viszonylatban a legjobb. Az SZTE évek óta az első magyar egyetem a QS világrangsorán.

Milyen szempontokat vettek figyelembe a rangsor elkészítésénél?

A listát hat szempont alapján állították össze: negyvenszázalékos súllyal az intézmény akadémiai elismertségét, tízszázalékos súllyal a munkaadók visszajelzéseit vették figyelembe. Mérték az oktató-hallgató arányt (húsz százalék), a publikációk idézettségét (húsz százalék), a nemzetközi hallgatók (öt százalék) és a nemzetközi oktatók, kutatók arányát (öt százalék).

Miben javított az SZTE?

Változatlanul jó az intézmény akadémiai megítélése, illetve javultak a munkáltatói elismertséget és a nemzetköziséget mérő mutatók.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.