Robotrepülőgéppel csempészhették a cigarettát

A határrendészek már korábban jelezték, hogy észlelték egy kisgép zúgását a magyar–ukrán határ mentén.

Forrás: police.hu2020. 06. 29. 15:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aerodinamikai szakértők is vizsgálják azt a repülőgépmodellt, amit egy összehangolt rendőri művelet során a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói találtak vasárnap reggel egy tiszabezdédi családi ház garázsában, szétszedett állapotban.

A rendőrök összerakták a gépet. A kétmotoros, rádióvezérléssel kormányozható szerkezet úgy lett kialakítva, hogy a másfél méter hosszú, háromméteres szárnyfesztávolságú kisgép törzsében kialakított kis raktérben akár kétszáz doboz cigaretta is elfért. Az erős benzinmotorral, alacsonyan történő, húsz kilométeres hatótáv megtételére is képes robotrepülőgép észrevétlenül képes kikerülni a légvédelmi radarokat. A határrendészek már korábban jelezték, hogy többször észlelték egy kisgép zúgását a magyar–ukrán határ mentén. Kiderült, a modell több egyszerű játékszernél.

A főkapitányság munkatársai a záhonyi és a barabási határrendészeti kirendeltség járőreinek bevonásával, összehangolt intézkedéssorozat részeként tartottak házkutatást egy tiszabezdédi ingatlanon. Az akció végrehajtásában a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai is részt vettek. A rendőrök gyanúja szerint a családi ház lakói csempészettel foglalkoznak, drónt vagy valamilyen repülőgépmodellt is használnak. Azt feltételezték, hogy a levegőből, kamerán keresztül figyelik a határt, a rendőrök mozgását, valamint az embercsempész, cigarettacsempész szállítmányok útjait.

A házkutatást végrehajtó rendőrök az ingatlanhoz tartozó garázsban közel kétmillió forint értékű, magyar zárjegy nélküli ukrán cigarettát találtak. Meglett a repülő is, bár kicsit nagyobb, mint amiről a titkos nyomozás során beszerzett hírek szóltak. Szétszerelt állapotban találtak rá egy pilóta nélküli, merev szárnyú repülőeszközre, amely első látásra is alkalmas volt arra, hogy azzal rendszeresen jövedéki termékeket csempésszenek. A repülőgépmodell nagy valószínűség szerint orosz gyártmányú, polgári, meteorológiai felmérésekre készülhetett, valaki saját kezűleg alakította át az orr- és hasi részét teherszállítóvá.

A nyomozók az ingatlanban két férfit fogtak el, akik összefüggésbe hozhatók az árucsempészettel és a repülőgépmodell használatával. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság által költségvetési csalás miatt indított büntetőeljárást a továbbiakban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytatja le. Emellett továbbra is folyik a vizsgálat, hogy a robotrepülő szerepet kaphatott-e illegális bevándorlók irányításában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.