Romlott élelmiszert találtak a józsefvárosi közétkeztetőnél

Pikó András saját hatáskörben küldte el a korábbi szolgáltatót és szerződött a külföldi céggel.

Forrás: HírTV2020. 06. 23. 8:34
PIK Andrs
Budapest, 2019. november 5. Pikó András, a VIII. kerület közös ellenzéki polgármestere az új összetételû Fõvárosi Közgyûlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romlott élelmiszert talált Józsefváros új közétkeztetési szolgáltatójának a főzőkonyhájában a Nébih – olvasható a Hír TV oldalán. A céget Pikó András baloldali polgármester – a veszélyhelyzet utolsó napjait kihasználva – egy személyben, közbeszerzés nélkül bízta meg a kerületi közétkeztetés biztosításával. Indokolása szerint azért, mert az önkormányzat számára fontos, hogy a közétkeztetésben jobb minőségű és kedvezőbb árú szolgáltatásban részesüljenek a résztvevők.

A Nébih most mégis csaknem 32 kg kétes eredetű és lejárt szavatosságú élelmiszert talált a vállalatnál. A cégváltással kapcsolatban a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálódik.

Szerződésbontás önhatalmúlag

Mint arról korábban beszámoltunk, Pikó András június elején önhatalmúlag szüntette meg az érvényes közétkeztetési szerződést. Józsefváros polgármestere azzal indokolta a gyors szolgáltatóváltást, hogy szerinte érvénytelen a korábban megkötött szerződés. A momentumos hátszelű független polgármester az egészségügyi veszélyhelyzet miatt kapott felhatalmazását arra használta, hogy önhatalmúlag, egy személyben megszüntesse az együttműködést a korábban hivatalos közbeszerzési eljárásban kiválasztott Klassz Menza Kft.-vel, és azonnal új, immár külföldi céget szerződtetett a közétkezési feladatok ellátására. Tette mindezt úgy, hogy a 2015-ben lefolytatott közbeszerzési eljárás szerint a szolgáltatónak még több évig érvényes szerződése volt az önkormányzattal. A magyar tulajdonú társaság szerint a VIII. kerület vezetője visszaélt különleges jogkörével.

Adjunk el mindent a külföldieknek

Fricz Tamás a Magyar Nemzetnek írt korábbi cikkében kifejtette: a posztkommunista baloldal a rendszerváltást megelőző évek óta egészen napjainkig fáradozik a nemzeti vagyon kiárusításán és az állami cégek külföldi kézbe adásán.

Pikó András ráadásul azzal az Eurest nevű céggel kötött szerződést, amelyik – szemben a magyar céggel – eddig még nem is foglalkozott közétkeztetéssel, csupán munkahelyi étkeztetéssel.

„Viccnek tehát jó ez a döntés, csak sajnos ez egyáltalán nem vicces: a gyermekek, az idősek, a szociális intézmények közétkeztetését nem lehet vabank alapon intézni: vagy bejön, vagy nem. Pikó döntése kőkeményen felveti a hanyag vagy hűtlen kezelés gyanúját” – jegyzi meg Fricz Tamás.

Mi lesz a következő botrány?

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a közösségi oldalán adott hangot felháborodásának, posztjában felteszi a kérdést: „Mi lesz a következő botrány, amit agyonhallgatnak?”

Kép forrása: Facebook

A Magyar Nemzet elküldte az üggyel és a szolgáltatóváltással kapcsolatos kérdéseit a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatalnak. A hivatal válaszában megerősítette, hogy május végétől valóban az Eurest Kft. látja el Józsefvárosban a közétkeztetési feladatokat. Arra vonatkozóan, hogy az elmarasztaló Nébih-vizsgálat után terveznek-e új közétkeztetési pályázatot meghirdetni, közölték, a józsefvárosi közétkeztetési feladatok ellátására vonatkozó közbeszerzési kiíráson dolgozik a hivatal Közbeszerzési Irodája, a közbeszerzés kiírásának előkészítése a Nébih-vizsgálattól függetlenül folyamatban volt és van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.