Sírásók védőöltözetben

A Budapesti Temetkezési Intézetben a vírusjárvány idején is kérhető bármelyik temetkezési forma.

Kulcsár Anna
2020. 04. 26. 13:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizenöt fővárosi temetőt fenntartó Budapesti Temetkezési Intézetben a vírusjárvány idején is kérhető bármelyik temetkezési forma – a koporsós és a hamvasztásos temetés egyaránt. Az intézet tájékoztatása szerint szolgáltatásaikban a legutóbbi időkben sem voltak rendkívüli változások, ugyanakkor sokkal több előzékenység és erőfeszítés szükséges ahhoz, hogy a szokásos színvonalon lássák el feladataikat.

Elsőként is mindenkor tájékoztatják a gyászolókat, a megrendelőket a biztonsági, egészségügyi feltételekről, köztük az operatív törzs iránymutatásairól. Temetés így csak szűk családi körben végezhető el, s a helyszínen kellő távolságot kell tartaniuk a jelenlévőknek. Az aktuális előírást az ügyintézésben, a megrendelések felvételekor is alkalmazzák.

A temetkezési intézet számára kezdettől fontos feladat a védőeszközök beszerzése, annál is inkább, mert az egyes munkakörök más-más óvintézkedést követelnek meg. Az szájmaszkkal és kézfertőtlenítővel ellátott adminisztrátorokat például plexifal választja el az esetleg személyesen megjelenő gyászolóktól, a sírásók pedig kézfertőtlenítő folyadékot, szájmaszkot, PVC-be mártott fertőtleníthető kesztyűt, egyszer használatos gumikesztyűt, védőszemüveget és overált kaphatnak.

Jellegzetesség a válság kezdete óta, hogy külön, belső ravatalozást ritkábban kérnek a gyászolók, a nagyobb megemlékezéseket, összejöveteleket inkább a járvány után rendezik meg. A jogszabály alapján egyébként most is lehet korábbi és későbbi időpontot választani, amikor valaki arról dönt, mikor helyezzék örök nyugalomra elhunyt hozzátartozóját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.