Súlyos feszültségek terhelik az ellenzéki összefogásokat

Már a 2019-es önkormányzati kampányban több jel utalt arra, hogy jó néhány helyen komoly feszültség van a balliberális ellenzék pártjai, szervezetei között, és az ellentétek a voksolást követően sem csillapodtak. Egerben Mirkóczki Ádám (Jobbik) saját rokonát menesztette az alpolgármesteri székből, míg Szolnokon a közelmúltban egy helyi erős ember hagyta ott az összefogást. Miskolcon a forrásaink szerint éppen a Jobbikot szorították háttérbe.

2020. 05. 12. 6:05
null
Mirkóczki Ádám az MSZP-vel került konfliktusba Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan érezhető a belső feszültség a miskolci közgyűlésben többségben levő balliberális oldal különböző erői között az önkormányzati választások óta – erről számoltak be lapunknak helyi forrásaink. Ennek oka információnk szerint az lehet, hogy a Jobbik nem kapta meg azokat a pozíciókat, amelyeket szeretett volna. Az MSZP és a DK mindent vitt, a városi cégeket tömörítő holdingban is jobbára az ő akaratuk érvényesült.

A városházi forrásunk szerint a jobbikosoknak csak azt sikerült elérniük, hogy Mokrai Mihály, az MSZP egykori alpolgármestere ne kerüljön ismét ugyanabba a pozícióba.

Úgy tudjuk, több szűkebb körű megbeszélésen nincs jelen a Jobbik, és a főbb döntéshozatali fórumokon sem. A miskolci Fidesz-KDNP szóvivője szerint közben a városvezetés napról napra egyre tehetetlenebb. Hollósy András a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: a járványhelyzetben csúfosan elkéstek a maszkok kiosztásával – egy helyen botrányba is fulladt az esemény –, több ezer lakos pedig a mai napig nem kapta meg a négy hete beígért védőeszközöket. – Az csak hab a tortán, hogy a város épp a minap ismerte be közleményében, hogy hét hónap alatt hétmilliárd forint adósságot halmozott fel.

Mirkóczki Ádám az MSZP-vel került konfliktusba
Fotó: Mirkó István

Ez pedig várhatóan újabb belharcokat generál majd a Velünk a város koalícióján belül, és azon túl is Miskolcon – tette hozzá a szóvivő.

Saját rokonát menesztette

Egerben éppen az ellenkező folyamatok zajlanak le, a közelmúltban volt vezetőségváltás, Mirkóczki Ádám (Jobbik) polgármester kezdeményezésére távoznia kellett rokonának, Mirkóczki Zitának az alpolgármesteri székből. Az ügy érdekessége, hogy Mirkóczki Zita az MSZP egri szervezetének elnöke. A politikust a szintén szocialista Farkas Attila követte az alpolgármesteri székben. Mirkóczki Zita menesztése kapcsán Érsek Zsolt, az MSZP korábbi megyei elnöke felháborodásának adott hangot. Úgy fogalmazott, hogy hiba volt lecserélnie az unokatestvérét Mirkóczki Ádámnak, mert így már egyetlen önkormányzati tapasztalattal bíró személy sincs az alpolgármesterek között. Érsek Zsolt szerint felháborító az is, hogy a polgármester anélkül kezdeményezte Mirkóczki Zita menesztését, hogy a lépést akár az MSZP megyei, akár az országos elnökségével egyeztette volna.

Rámutatott arra is, hogy a belső feszültség nem tartható a következő önkormányzati választásig, sőt a 2022-es országgyűlési választáskor ezen bukhat a körzet.

Minden MSZP-s kézben

Szombathelyen is lehet belső feszültség a balliberális erőkön belül, de ennek a nyilvánosság előtt egyelőre nem adnak hangot. Forrásaink szerint ugyanakkor az biztos: az ellenzéki összefogás pártjai nem nézik jó szemmel, hogy az önkormányzati választás után a hatalmat megszerző szocialisták igyekeztek minél több pozíciót megszerezni, és helyzetbe hozni az embereiket.

Erre talán a legkomolyabb bizonyíték, hogy Nemény András polgármester az MSZP Vas megyei elnöke, míg egyik helyettese, Horváth Attila a párt szombathelyi elnöke.

S ha ez még nem lenne elég, Horváth Soma alpolgármester pedig az MSZP szombathelyi alelnöke.

Arról nem tudni, hogy a harmadik helyettes, László Győző jelenleg kötődik-e az MSZP-hez, de az biztos, korábban ő is a szombathelyi szervezet tagja volt, és a megyei szervezet etikai bizottságát vezette.

Fogyatkozó többség

A közelmúltban megírtuk azt is, hogy Szolnokon, ahol a várost Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) vezeti, de a balliberálisok vannak többségben, összeomolhat az ellenzéki együttműködés, miután Ligeti József kilépett a baloldali Szolnoki többség nevű frakciószövetségből és a XXI. század elnevezésű frakcióból, míg Fajcsák Károly a DK képviselőcsoportját hagyta ott, és a továbbiakban független képviselőként dolgozik. Ligeti József közel kétórás sajtótájékoztatón számolt be a szakítás körülményeiről, belső levelezéseket mutatott be; az általa elmondottak súlyos erkölcsi kérdéseket vetnek fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.