Szakértő: Egyre feszültebb a helyzet Líbiában

Egyre feszültebb a helyzet a nemzetközi közösség által elismert líbiai kormány és Halífa Haftar tábornok, „önjelölt hadúr” között – mondta Marsai Viktor. A problémát alapvetően az generálja, hogy mindkét szereplő mellett nagy külső támogatás áll.

Forrás: MTI2019. 11. 06. 19:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre feszültebb a helyzet a nemzetközi közösség által elismert líbiai kormány és Halífa Haftar tábornok, „önjelölt hadúr” között – mondta Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: elég merevek az álláspontok, és nem úgy látszik, hogy a felek tárgyalásos úton szeretnék rendezni a polgárháborúba fajult helyzetet. A problémát alapvetően az generálja, hogy mindkét szereplő mellett nagy külső támogatás áll – mutatott rá.

Kifejtette: Líbia kiterjedt olajpiacának köszönhetően már Moammer Kadhafi vezetése idején az afrikai migránsok gyűjtőpontja volt, majd a rezsim bukása után áteresztő ponttá vált; jelenleg becslések szerint 700 ezer és egymillió közötti külföldi tartózkodik Líbiában, jelentős részük fekete-afrikai.

Ezeknek az embereknek nincs hová menniük, eleve a társadalom peremére voltak szorulva és legtöbben illegálisan tartózkodnak az országban, így ők szenvedték meg leginkább a harcok miatt beszűkült gazdasági lehetőségeket és egekbe szökött árakat – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy így nem meglepő, hogy ezek az emberek életüket kockáztatva próbálnak eljutni Európába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.