Szakmai érvek szólnak a válságadók mellett

A szombaton bejelentett válságadók rövid távon jó megoldást jelenthetnek, olyat, amely – bizonyos keretek között – nem befolyásolja a piaci folyamatokat – véli a Magyar Nemzetnek nyilatkozó adószakember. A bankok ugyanis az elmúlt években jelentős eredményt tudtak elérni, az élelmiszerkereskedelem pedig válság idején sem igen esik vissza. Mint mondta, nagyon helyes, hogy lakossági megszorításokban nem gondolkodik a kormány.

Jakubász Tamás
2020. 04. 05. 17:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egyes gazdasági szektorokra kivetett hazai különadók már az előző válság idején is viszonylag egyedülálló megoldásnak számítottak, azzal együtt, hogy más országban is akadt hasonlóra példa – kezdte a Niveus Consulting Group jogi partnere, amikor arra kértük, értékelje szakmai szempontból a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentését, miszerint válságadókat is bevezet a kormány a koronavírus-járvány gazdasági kártételeinek kezeléséért.

Fischer Ádám mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a szombati miniszteri közlésben lakossági megszorításokra még csak utalás sem hangzott el. – Ez nagyon helyeselhető, így is rengetegen lesznek nehéz helyzetben, amit nem szabad további adóemelésekkel tetézni – fogalmazott a szakember, majd a két új válságadóról beszélt.

Úgy vélte, a kiskereskedelmi adónál lényeges kérdés, hogy pontosan mely szereplőket terheli majd az elvonás. Ha kizárólag az élelmiszerrel kereskedő cégeket, akkor a válságadó nem befolyásolja majd érdemben a piaci folyamatokat, hiszen vásárolni krízis idején is kell. Más a helyzet, ha a nagy ruházati-, sport-, vagy épp elektronikai boltokat is érinti a szabály, ezeknél a láncoknál ugyanis akár a korábbi töredékére is visszaeshet a forgalom.

Az új bankadó Fischer Ádám szerint akkor jelenthet problémát, ha a bankok a törlesztési moratóriummal együtt emiatt csökkentik majd a hitelezést, most ugyanis éppen arra lenne szükség, hogy minél több kölcsönt kaphassanak a cégek a túléléséhez, az újrainduláshoz. – A hitelezés jelentős visszafogására ugyanakkor a pénzintézeteknek elvileg nincs okuk, hiszen az elmúlt években jelentős eredményt tudtak elérni – jegyezte meg a szakértő, majd érdekesnek nevezte, hogy például a telekommunikációs szektorról nem tett említést a miniszteri bejelentés, miközben az ide tartozó vállalatok forgalma várhatóan nem esik drasztikusan vissza, adott esetben még nőhet is.

Fischer Ádám szerint krízishelyzetben a lehető legszélesebb, a lakosságra és a cégvilág egészére kiterjedő, arányos adócsökkentés a legjobb megoldás, különösen egy ilyen, minden gazdasági területet érzékenyen érintő válságban. – Kérdés, hogy erre a magyar költségvetésnek most mekkora mozgástere van – fűzte hozzá, majd úgy fogalmazott: ha muszáj adót emelni, akkor azoknál a szereplőknél kell ezt megtenni, amelyek továbbra is képesek adót fizetni. Erre szerinte a szombaton bejelentett adók rövid távon jó megoldások is lehetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.