Szavazhatnak a képviselők a koronavírus elleni védekezésről

Az ellenzéki képviselők korábbi álláspontjukat ismételték meg, és elutasították a tervezetet. A kormánypárti képviselők szerint az ellenzékiek pártpolitikai érdeküket előbbre helyezve az időt húzzák.

Csekő Imre
2020. 03. 26. 14:35
null
Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága, hogy a jövő hét elején tárgyalhassa a parlament a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot. Az ellenzéki képviselők korábbi álláspontjukat ismételték meg, és elutasították a tervezetet.

Hende Csaba, a bizottság fideszes elnöke a vita megnyitásakor kiemelte, a törvény indoklásának azt a mondatát, hogy vészterhes időkben felelős döntéseket kell hozni.

Arató Gergely a Demokratikus Koalíció képviselője a bizottsági ülésen elmondta, abban reménykedett, hogy felébred a józanság a kormánypártokban, és kompromisszumos javaslatot tesznek, ami lehetővé teszi a törvényjavaslat konszenzusos elfogadását.

Amikor tízmillió ember csendben a földre köp

Példamese unokáinknak az ötvenkét riherongy emberről.

A kormánypárti képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy az ellenzékiek felszólalásaiból kiderül, pártpolitikai érdeküket előbbre helyezve az időt húzzák. A fideszes Dunai Mónika szerint majdnem tízmillió magyar ember egészségét és életét 52 ellenzéki képviselő veszélyezteti.

Fotó: MTI

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szavazás előtt arra hívta föl a figyelmet, hogy csak annyit kértek, az ellenzék támogassa a gyorsított eljárást. Az államtitkár szerint a járványhelyzet vége objektív szakmai kérdés.

Amint vége a járványnak, a jogszabály tervezet szerint a rendeleti kormányzás lehetősége is megszűnik, így indokolatlanul hangsúlyozza az ellenzék, hogy határidőt kell szabni a törvényben, az ugyanis tartalmaz határidőt.

Völner Pál kijelentette: az ellenzék a kormánynak akart csapdát állítani, de a kabinet bölcsen inkább átmeneti intézkedésekkel áthidalja a következő pár napos időszakot, amíg az Országgyűlés megszavazhatja koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt.

A törvényalkotási bizottság a többségben lévő kormánypárti képviselők voksaival végül megszavazta, hogy a jövő héten a parlament elfogadhassa a jogszabályt.

Nemet mondott a törvénymódosításra az ellenzék

A kormány március 11-én 15 órától hirdetett a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzetet Magyarország egész területére. Az Alaptörvény szerint a kormány veszélyhelyzetről szóló rendelete tizenöt napig marad hatályban, kivéve, ha a kormány az Országgyűlés jóváhagyásával a rendelet hatályát meghosszabbítja.

Ezt a jóváhagyást kormány nem kapta meg, a Házszabálytól való eltérést a képviselők négyötödének kellett volna elfogadnia. Nemmel szavazott a Jobbik-, az MSZP-, a DK-, az LMP-, a Párbeszéd-frakció jelenlévő képviselői, valamint hat független képviselő, tehát az ellenzék nemet mondott a veszélyhelyzet meghosszabbítására.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.