Száz hamis Pókembert találtak a kamionban

Csak hamis vagy rossz minőségű termékkel volt megpakolva egy szlovák kamion, a sofőr és a fuvarozócég ellen is eljárás indult.

Végh Attila
Forrás: NAV2020. 08. 10. 13:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint százezer rossz minőségű egészségügyi védőfelszerelést és egyéb, hamis termékeket találtak augusztus 10-én egy szlovák kamionban a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai Az ügyben rossz minőségű termék forgalomba hozatala, valamint iparjogvédelmi és szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt indult eljárás, a vizsgálatba a rendőrséget is bevonták a pénzügyőrök.

A NAV ellenőrei bejelentett adatok alapján, tételes ellenőrzésre választottak ki egy szlovák járművet az M1-es autópályán, Hegyeshalom közelében. A nemzetközi fuvarlevélben Covid–19-védekezésre szolgáló termékek voltak. Ez keltette fel a nyomozók gyanúját, az utóbbi időben ugyanis több olyan kamiont is találtak, amelyben nem az egészségügyi normáknak megfelelő eszközöket szállítottak. A gyanú igazolódott, a szlovák rendszámú kamion rakteréből több mint százezer különféle egészségügyi védőfelszerelés, elsősorban maszk, illetve kesztyűk és műanyag arcvédők kerültek elő. A védőeszközök az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet helyszínre irányított szakértőjének elsődleges véleménye szerint nem feleltek meg az európai uniós normák által meghatározott minőségi, illetve szavatossági, higiéniai előírásoknak.

A NAV az összesen harmincmillió forint értékű védőfelszerelést átadta a rendőrségnek, a Győri Rendőrkapitányság rossz minőségű termék forgalomba hozatalának gyanúja miatt indított eljárást.

A védőeszközök mellett a nyomozók a szállítmány között több mint ezer pár, szemmel láthatóan hamis márkás papucsot, valamint száz, szerzői jogvédett játékfigurát (Batman, Pókember, Vasember, Amerika kapitány) tartalmazó nyakláncot és karkötőt is rejtett. Az előzetes becslés alapján a hamisítványokkal mintegy hatmillió forint kárt okoztak a játékok szerzői jogát birtokló amerikai cégnek. A NAV nyomozói a hamis termékeket lefoglalták és iparjogvédelmi jogok, valamint szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt indítottak eljárást a sofőr és a rakomány tulajdonosa ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.