Tagadja a terroristák támogatását a focista

Tagadja Änis Ben-Hatira, a Budapest Honvéd német labdarúgója, hogy köze van a terrorizmus támogatásával összefüggésbe hozott Ansaar International nevű, 2012-ben alapított düsseldorfi szervezethez. A sportoló berlini lakásán is razziáz­tak szerdán a német hatóságok. A német alkotmányvédelmi hivatal adatai szerint az Ansaar humanitárius segélyprogramok részeként pénzzel támogatja a radiális iszlám szervezeteket a Közel-Keleten. A német—tunéziai származású focista 2017-ben azután távozott a Darmstadt labdarúgóklubtól, hogy kiderült kapcsolata a szervezettel.

2019. 04. 12. 6:30
null
A sportoló állítja, semmi köze az Ansaarhoz Fotó: Nemzeti Sport/Meder István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc szövetségi tartományban tartott szerdán összehangolt házkutatásokat a rendőrség Németországban iszlamista kapcsolatokkal gyanúsított embereknél. Mint arról a T-online.de német hírportál beszámolt, a Hertha BSC volt, a Budapest Honvéd Labdarúgó Klub télen leigazolt játékosa, Änis Ben-Hatira berlini lakásában is megjelentek a rendőrök. A sportolót két éve hozták összefüggésbe a radikális iszlám támogatásával.

– Nem tudom, miért történt ez, sajnálom, hogy próbálják befeketíteni a nevemet, s nagy kár, hogy ilyen dolgokról kell beszélnem, hogy megint kapcsolatba hoztak a terrorizmussal. Ha legközelebb jönnek, akkor szívesen ajtót nyitok nekik, akár a mosdóban, akár a pincében vagyok. Csak hagyjanak békén ezekkel a vádakkal, hiszen semmi közöm hozzájuk – mondta Ben-Hatira a berlini házkutatások hírére. A sportolót a labdarúgóklub hivatalos honlapja idézte, a focista tegnap már nem állt a sajtó rendelkezésére.

A német hatóságok 800 rendőre április 10-én azután lépett akcióba és tartott egy időben 90 lakásban házkutatást, hogy a német alkotmányvédelmi hivatal által 2012-től, megalapításától figyelt észak-rajna–vesztfáliai Ansaar International működésével kapcsolatban ismét felmerült, hogy terrorszervezetet támogat. A titkos­szolgálat szerint a hálózat pénzzel és propagandával segíti a radikális iszlám palesztin terrorcsoportot, a Hamászt.

A játékos 2017-ben került a német újságok címlapjára azzal, hogy egyike azoknak a híres németeknek, akik az Ansaar International több projektjében is részt vettek. A sportolóval a hírek szerint a felmerült kapcsolat miatt bontott szerződést akkori klubja, az SV Darmstadt 98. A korábban a Hertha BSC-ben, a Hamburger SV-ben és az Eintracht Frankfurtban is felbukkant focista törökországi, majd tunéziai kitérő után igazolt a fővárosi klubhoz.

A sportoló állítja, semmi köze az Ansaarhoz
Fotó: Nemzeti Sport/Meder István

A szerdai razzián számítógépeket és egyéb eszközöket foglaltak le a hatóságok. A szövetségi belügyminiszté­rium szerint alapos a gyanú, hogy az Ansaar hálózata nem felel meg a német alaptörvényben foglaltaknak, ugyanis szélsőséges szervezetnek minősül.

– A humanitárius segélyek leple alatt a Hamászt támogató személyek figyelmen kívül hagyják alkotmányunk alapvető értékű döntéseit – fogalmazott a rendőrségi akciót kommentálva Horst See­hofer szövetségi belügyminiszter, aki szerint ez negatívan befolyásolja a semleges humanitárius segélyszervezetek tevékenységét.

Értesüléseink szerint a német hatóságok egyelőre nem vették fel a kapcsolatot a magyar igazságügyi és bűnügyi szervekkel, így az ilyen ügyekben illetékes Terrorelhárítási Központtal sem.

Reagált a budapesti klub

„Klubunk is értesült a német rendőrség akciójáról és a játékos berlini otthonában tartott házkutatásról. Természetesen már februárban, a leigazolása idején is tisztában voltunk a játékos múltjával, az őt ért vádakkal. Ben-Hatira elmondta nekünk, hogy a vádak alaptalanok. Mi mindaddig hiszünk játékosunk ártatlanságában, amíg be nem bizonyosodik annak az ellenkezője” – áll a klub közleményében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.