Tarlós Istvánt erősíti a fővárosi előválasztás

Szervezői aligha ezt akarták, de a jelek szerint Tarlós István fordíthatja előnyére az ellenzéki előválasztást, amely leginkább három kihívójának tájékozatlanságára, szakmai és politikai alkalmatlanságára hívta fel eddig a figyelmet – vélik a Magyar Nemzetnek nyilatkozó elemzők. A közvélemény-kutatók szerint a verseny egyébként Karácsony Gergely és Kálmán Olga között dőlhet el, a mérések hibahatáron belüli különbséget mutatnak kettőjük között.

2019. 06. 25. 5:52
null
Kálmán Olga programja szakmailag nem áll biztos lábakon Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékozatlanságukról és az inkompetenciájukról tanúskodó kijelentéseket tettek az ellenzéki előválasztás főpolgármester-jelöltjei az ATV-n közvetített vasárnapi vitájukon a Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők szerint. A DK támogatásával induló Kálmán Olga például nem tudta, hogy a budapestiek hány százalékának van autója – 36 helyett 60 százalékot tippelt –, Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd jelöltje pedig durván alulbecsülte a fizetős parkolóhelyek számát, továbbá helyszín, időpont és költségek említése nélkül beszélt metróépítési terveiről. A Momentum támogatásával kampányoló Kerpel-Fronius Gábor pedig arra a kijelentésre ragadtatta magát, hogy elvágná a miniszterelnök irodájának helyet adó karmelita kolostor vezetékeit, ha a kormány megpróbálná megszigorítani a főváros költségvetését.

– Az érdemi viták elmaradtak az ellenzéki főpolgármester-jelöltek között, s ez a koncepció legnagyobb rákfenéjére is rávilágít: a víziómentességre és a Tarlós-fóbiára – jelentette ki a Nézőpont Intézet elemzője. Tóth Erik arra is rámutatott: a budapesti tömegközlekedést megreformálni kívánó jelöltek kétharmada olyan triviális dolgokkal sem volt tisztában, mint a fővárosi jegy- és bérletárak aktuális állása. – Az ilyen és ehhez hasonló hiányosságok növelik az állampolgárokban az ellenzéki jelöltekkel szembeni alkalmatlanság érzését. A folyamatból Tarlós István főpolgármester lesz képes előnyt kovácsolni, az előválasztás éppen az ő személyét és városvezetői kvalitásait emelheti ki a szakmailag nem kompetens és a politikai vezetésre sem alkalmas aspiránsokkal szemben – vélte a politológus.

– Számomra az derült ki az eddigi vitákból, hogy Karácsony a legfelkészültebb, mivel öt évet töltött el polgármesterként és a fővárosi önkormányzat tagjaként. Kerpel-Fronius azonban üde színfolt a következetes liberális programjával – közölte Horn Gábor, a Republikon Intézet igazgatója, aki a legnagyobb csalódásnak Kálmán teljesítményét tartja, hiszen az egykori műsorvezető a legkevésbé felkészült Budapestből, és a legpopulistább üzenettel is ő jelentkezett be.

– Az előválasztás leginkább egy mozgósítási verseny arról, ki tud több embert szavazásra buzdítani ebben a nagy melegben. Bár a felszálló ágban lévő DK-nak a legerősebb a hálózata, de a rossz állapotban lévő MSZP is képes még mozgósítani, a Momentum pedig a NOlimpia-kampánnyal szintén bizonyította, hogy sok embert képesek elérni, és az EP-választás tanúsága szerint szilárd bázisuk van a fővárosban – fejtette ki Horn Gábor. Hozzátette: a valószínűsíthetően Karácsony és Kálmán párharcáról szóló voksoláson meglepetés is születhet, ha magasabb, 80-100 ezres részvétel lesz, azonban erre nem lát nagy esélyt.

Kálmán Olga programja szakmailag nem áll biztos lábakon
Fotó: Mirkó István

Kiszelly Zoltán lapunk kérdésére úgy értékelt, a szavazósátrak előtt állók kisebb számából is kiolvasható gyérebb érdeklődés részint annak köszönhető, hogy a jelöltektől csak a szokásos közhelyeket hallhattuk.

– Egyebek mellett leállítanák az állami beruházások építkezéseit, és azok forrásait másra fordítanák, de nem látszik ezen ötletek fedezete, hiszen dedikált pénzekről van szó. Ismét úgy járna a főváros, mint a baloldal által félbehagyott 1994-es expoberuházással vagy Gyurcsányék zátonyra futott kormányzati negyedével – sorolta a politológus. Szavai szerint a jelöltek látszólagos egymásnak feszülése pusztán színjáték volt, mivel szinte ugyanaz a programjuk. – A vita végén azt is mondták, együttműködnének a másik két jelölttel, így egy csomagban kapnánk a bukott baloldal és a liberálisok jelöltjeit. Tehát bármelyikük győzelme esetén visszatérne a Demszky-korszak – mutatott rá Kiszelly Zoltán.

Az Idea Intézet 24.hu-n közölt felmérése szerint Kálmán Olga lehet a Kiszelly Zoltán által említett csomag arca, ugyanis szűken vezet Karácsony Gergely előtt, a Publicus múlt heti kutatása viszont Karácsony javára állapított meg hasonló mértékű – háromszázalékos – előnyt. Míg utóbbi Budapest felnőttlakosságára mért, az Idea az előválasztási részvételüket biztosra ígérőkre, akiknek hét százaléka még nem döntötte el, hogy melyik jelöltet támogatja. Érdemes megemlíteni, hogy Demszky Gábor korábbi SZDSZ-es főpolgármester nemrég nyíltan Kálmán mögé állt, az ATV kérdésére elmondta: a DK jelöltjére szavazott az előválasztáson.

Közben az is kiderült, hogy Kálmán törvénysértő módon, engedély nélkül, manipulálva használta fel az ATV egyik korábbi felvételét, amelyen még műsorvezetőként Tarlós Istvánnal beszélgetett.

A DK ugyanakkor választási csalást kiáltva hétfő délután arra figyelmeztetett: ismeretlenek kampányt indítottak, s úgy próbálják beállítani Karácsonyt, mintha ő lenne a Gyurcsány-párt igazi favoritja.

Ha szép szóval nem megy

Trágár angol kifejezés rövidítésével népszerűsítené főpolgármester-jelöltjét a Momentum. – A Kerpel FCKN Gábor feliratú matricákat (az FCKN az angol fucking szó rövidítése, és nagyjából azt jelenti, hogy „kib…szott” – a szerk.) a Momentum osztogatta az aktivistáik részére, akik Budapest különböző helyein ragasztották fel azokat – tájékoztatta lapunkat Németh Gyöngyvér, a párt sajtóreferense, hozzátéve: szerintük a fiatalság körében népszerű a lazaságot sugárzó felirat. – Ízléstelennek tartom – jelentette ki a matricákról a Magyar Nemzet kérdésére Görög Ibolya protokollszakértő, aki bővebben nem volt hajlandó véleményezni a Momentum trágár kampányüzenetét.

A választások hirdetési felületein szokatlan obszcenitás éles kontrasztban áll azzal a képpel, amelyet Kerpel-Fronius magáról próbál kialakítani. A Momentum jelöltje ugyanis több nyelven beszélő kultúrembernek tünteti fel magát a választók előtt – szavai szerint a német „nem az első, nem a második, de nem is a harmadik” nyelve –, s állítólag eredetiben, franciául olvasta Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című hétkötetes művét. Kerpel-Fronius azt is hangoztatta, hogy ma a Momentum képviseli a leghitelesebben a polgári Magyarország értékeit, ám a matricákon olvasható trágárság mellett a közösségi médiában olvasható kirohanása is hitelteleníti a szavait: egy korábbi Facebook-bejegyzésében provinciális országnak titulálta hazánkat, a magyarokat pedig provinciális hőbörgőknek nevezte.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.