Tegnap éjfélkor lejárt a Jobbik fizetési határideje

Az ellenzéki párt elszámolásában a bevételek között saját forrásként feltüntetett 171 millió forintból 52,1 millió forintot számviteli bizonylattal nem támasztott alá.

2019. 02. 16. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éjfélig volt lehetősége a Jobbiknak arra, hogy befizessen a Magyar Államkincstárnak 136 millió forintot, mivel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a párt tavalyi választási kampányköltéseinek ellenőrzésekor ekkora tiltott támogatásból származó összeget tárt fel.

Ismert, a Jobbik az elszámolásában a bevételek között saját forrásként feltüntetett 171 millió forintból 52,1 millió forintot számviteli bizonylattal nem támasztott alá. Továbbá a Jobbik a kampánytörvényt megsértve az elszámolásában a kampánykiadásai forrásaként 84,3 millió forint összegben nem valós bevételeket, hanem hitel megnevezéssel tartozásokat és szállítói kötelezettségeket jelölt meg, amelyek nem képezhették a választási kampányra fordított kiadásainak forrását. Az ÁSZ január 31-én kiadott jelentésében közölte, mindezek alapján a Jobbik a tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási tilalmakat nem tartotta be, és összesen 136,4 millió forint tiltott támogatást fogadott el. Emiatt a Jobbiknak ekkora összeget kell befizetnie az államkincstárnak, és ugyanekkora összeggel csökkentik a párt állami támogatását.

A Jobbikban arra számítanak, hogy áprilisban már nem kapják meg az államkincstártól a negyedévente esedékes költségvetési apanázst. Sneider Tamás, a Jobbik elnöke a Népszavának elárulta, a Jobbik számláján jelenleg mintegy 20 millió forint van. Azt is mondta, ha az adóhivatal nem ad részletfizetési lehetőséget, a párt ellen felszámolás indul.

– Hogy magával a párttal mi lesz, egyelőre nem tudni. Elképzelhető például, hogy a Jobbik más néven alakul újjá: a jogászok most dolgoznak a lehetséges forgatókönyveken, amiről jövő szombaton, rendkívüli kongresszuson dönthetnek – mondta Sneider.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.