Tényleges életfogytiglani fegyház vár az Iszlám Állam parancsnokára

A Budapesten elfogott Hasszán Farhud az Iszlám Állam egyik kivégzőegységének parancsnokaként több mint két tucat ember haláláért lehet felelős. A bizonyítékok között ott van a szír férfi közreműködésével végrehajtott lefejezés videófelvétele is.

2019. 11. 11. 6:44
null
A TEK egyik műveleti egysége vette őrizetbe március 22-én a szír férfit Forrás: TEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fokozott biztonsági intézkedések mellett szerdán előkészítő üléssel kezdődik meg a Fővárosi Törvényszéken a 27 éves szír, Hasszán Farhud büntetőpere, aki ellen szeptember 3-án a Fővárosi Nyomozó Ügyészség emberölés bűntettével, bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény és emberiesség elleni bűntett miatt emelt vádat. A vádhatóság tényleges életfogytiglani fegyház kiszabását indítványozta a vádiratában.

A vádirat lényege szerint Hasszán Farhud – miután csatlakozott az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezethez – 2015-re a szervezet egy kisebb fegyveres csoportjának parancsnoka lett.

A vádlott a terrorszervezet céljaival azonosult, melynek része volt a Szíriai Arab Köztársaság területén az alkotmányos, társadalmi és gazdasági rend megváltoztatása, az elfoglalt területeken az Iszlám Állam hatalmának kiépítése, majd fenntartása. Ennek a törekvésnek része volt az is, hogy az ISIS az uralma alatt álló területek lakosságát kivégzésekkel, kínzásokkal módszeresen megfélemlíti, a szervezethez nem csatlakozó, a bevezetett törvényeik szerint az iszlám ellenségeinek tekinthető személyeket, közösségeket elrettentő módszerekkel megbünteti vagy megsemmisíti.

A vádlott 2015. május elején – a műkincsekben gazdag Palmira elfoglalása érdekében – a hadászatilag fontos szíriai Homsz tartomány egyik városának, al-Shokninak bevételét kapta feladatul. A támadáshoz tartozott az is, hogy a város lakosságából a céljaikkal nem azonosuló személyeket a vádlott összeírja, és róluk egy halállistát készítsen. A listát az Iszlám Állam felsőbb vezetése hagyta jóvá, annak végrehajtása Hasszán Farhudnak és fegyveres osztagának a feladata volt. A helyi lakosság elleni módszeres és átfogó támadás részeként a vádlott 2015. május 13. és 15. között több bűncselekményt hajtott végre. Al-Shokni város főterén egy társával közösen a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte, amiről a megfélemlítés fokozása érdekében egy ismeretlen társuk később nyilvánosságra hozott felvételeket készített.

A TEK egyik műveleti egysége vette őrizetbe március 22-én a szír férfit
Fotó: TEK

Társaival, ugyancsak a nagyobb elrettentés érdekében, a település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait – köztük nőket és gyerekeket – személyi szabadságuktól megfosztva arra kényszerítette, hogy a kivégzést nézzék végig, továbbá kérjenek bocsánatot életben hagyásuk érdekében.

Ezentúl a vádlott és fegyveres társai a 2015. május 13-át követő napokban a várost végigjárva legalább huszonöt személyt, köztük nőket és gyermeket öltek meg. A vád szerint a módszeresen végrehajtott emberölések közül Hasszán Farhud legalább két személy kivégzésében személyesen is részt vett, míg egy harmadik polgári személyt személyesen, pisztolylövéssel ölt meg.

A vádakat tíz tanú, köztük szemtanúk támasztják alá, akiket Magyarországon kívül Máltán és Belgiumban kutattak fel és hallgattak ki a hatóságok. A bizonyítékok között ott van a Hasszán Farhud közreműködésével végrehajtott lefejezés videófelvétele.

Farhud 2016-ban illegálisan érkezett Görögországba, ahol oltalmazotti státust kapott, majd embercsempészetbe kezdett, emiatt kapcsolták le 2018 decemberében a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. Felfüggesztett börtönre ítélték, majd a nyírbátori közösségi szállásra szállították a kitoloncolásáig. Március 22-én vette őrizetbe a Terrorelhárítási Központ egyik műveleti egysége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.