TikTokon, Facebookon toboroznak az embercsempészek

TikTokon, Facebookon kénytelenek szállítókat toborozni a térségünket uraló embercsempész bandák szervezői, miután a magyar rendőrök sorra fogják el a gyakorta két tucatnál is több migránst Nyugat felé szállító segítőket.

2021. 03. 30. 11:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi hónapokban ugrásszerűen megnőtt a migrációs nyomás az ország déli határain. Az elmúlt három hónapban már több mint 21 ezer határsértőt és kétszáz embercsempészt fogtak el a magyar rendőrök. Az elmúlt tizenöt hónapban hatszáz úgynevezett szállító került ki a rendszerből.

A HírTV Riasztás című bűnügyi magazinja az embercsempészetről forgatott riportját mutatja be a ma esti adásában.

– Tavaly 414 embercsempészt fogtunk meg, elsősorban a mélységi elfogásokról beszélve. A 414 ember 2700 migránst szállított. Ez egy óriási szám – sorolja a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda illegális migráció elleni osztályát is irányító Boross Zoltán rendőr ezredes, hozzátéve: miután ennyi embert ki tudtak szedni a bűnszervezetek szállítói köréből, most egy pici megtorpanást látnak. A sokéves tapasztalat szerint

a visszaesés ilyenkor körülbelül két hétig érezhető.

A lebukottak pótolják

Az ezredes szerint a szállítók pótlása nem is olyan egyszerű, még az embercsempész szervezetek számára sem. Hiszen újabb és újabb szállítókat kell találniuk, akik más harmadik országból vagy valamelyik európai országból fognak idejönni.

A szállítókat sok esetben a TikTokon vagy a Facebookon toborozzák. Önéletrajzot kérnek, és alkalmassági vizsga is van. A gátlástalanság teteje, hogy a csempészek nyíltan hirdetik szolgáltatásaikat a közösségi oldalakon.

Ritkább a repülőgépes utaztatás, a menekülteket általában vízen vagy szárazföldön juttatják Magyarországra. A szerencsésebbek luxusautókban, mások furgonokban, átalakított kamionokban, üzemanyagtartályokban vagy épp egy traktor vontatta pótkocsin jutnak a délitől az osztrák határig. Ez utóbbira is van most már példa: március 24-én ugyanis Pápadereske közelében egy traktor szenvedett balesetet, miután egy őt előző kamionnal érintőlegesen ütközött.

Pápadereskénél 31 migránst fogtak el a rendőrök, amikor a csempészetükhöz használt vontató felborult. Elfogták a szír embercsempészeket is
Fotó: Police.hu

Kiderült, hogy a széna alatt 31 határsértő rejtőzik a duplafenekű pótkocsiban. A balesetben hatan megsérültek, sokan pedig arra panaszkodtak, hogy tagjaik elgémberedtek a több mint 200 kilométeres út alatt.

A Pápadereskénél felborult pótkocsi dupla feneke rejtette a 31 migránst, akik közül hatan sérültek meg a balesetben
Fotó: Police.hu

A sofőrök lehetnek szírek, de akár ukránok, lengyelek vagy éppen szlovákok is, akik a rendes hétköznapi munkájuk mellett bevállalnak egy-egy rizikós, de jól fizető fuvart. Az említett traktor vezetője el tudott menekülni, nem úgy, mint az az öt szír, akik ellen néhány nappal ezelőtt emelt vádat a Bajai Járási Ügyészség.

– Az ügy vádlottjai Nyugat-Európában letelepedési vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező szír férfiak. Őket egy Németországban tartózkodási engedéllyel rendelkező szír férfi szervezte be a bűnszervezetbe, és ő irányította a tevékenységüket is – tájékoztatott Schmidt Gábor szóvivő, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségről.

Szervezett bűnözők

A rendőrség tapasztalatai szerint nagyon komoly ellenfigyelést folytatnak az embercsempész szervezetek. Több platformon is folyik ez a háború: figyelik a médiát, internetes felületeket, akár a körözési listákat, a beszámolókat, hogy hol, mikor, hány migránst fogtak meg a magyar rendészeti szervek. A határ mellett pedig a teljes határőrizeti rendszert napi szinten figyelik.

A Riasztás információi szerint a Nyugat-Európába tartó menekülteket körülbelül hét nagy embercsempész banda szállítja, évente milliárdos forgalmat bonyolítva.

Boross ezredes szerint, ha sok az elfogás a zöldhatáron, akkor elterelik a migránsok csempészését mondjuk a határforgalom-ellenőrzésbe, és több lesz a kamionokban megbújtatott migránsok száma.

Schmidt Gábor főügyészségi szóvivő szerint az adott ügyben

a migránsok célállomása jellemzően Ausztria, Németország, Hollandia és Svédország volt. Az is tudható, hogy a bűnszervezetet egy Németországban tartózkodó szír férfi irányította.

Ő szervezte be az öt másik férfit és biztosította a csempészautókat a szállításokhoz, méghozzá vagy a saját autóit vagy bérelt autókat. A vezetők mindent méterre és másodpercre pontosan megterveznek, minden eshetőségre felkészülnek. A bevételük ugyanis a sikeres szállításoktól függ.

A nyomozók tapasztalatai szerint a haszon egy részét visszaforgatják a tevékenységükbe. Technikailag is igen felkészültek, tableteket, laptopokat használnak, hogy tudják biztosítani az internetes eléréseket. Egyesek a telefonos kommunikáció mellett rádiófrekvenciás eszközöket is használnak.

Hívásblokkoló eszközöket is használnak, hogy amikor a csempészés folyamatban van, a migráns ne tudjon hívást indítani. Éjjellátókat szereznek be, infrakamerákkal rendelkeznek, ha kell, termoruhákat vesznek fel a hőkamera kikerülése érdekében. A felderítésbe, figyelésbe felderítő drónokat is bevonnak, így ráláthatnak a határszakaszra anélkül, hogy magyar területre lépnének.

Boross Zoltán az árakról azt mondja: a tavaly március óta tartó pandémiás helyzet drasztikusan megváltoztatta azokat. Míg régebben egy Szerbiából Bécsig tartó útért elkértek háromszáz eurót/fő, most ez 3-5 ezer euróra nőtt.

A Hawala-rendszer

Schmidt Gábor főügyészségi szóvivő kitért a fizetés részleteire is.

– A migránsok a szállítás ellenértékét az úgynevezett Hawala-rendszerben rendezték. Ez azt jelenti, hogy a szállítás árát a migránsok letették egy idézőjelbe tett banknál vagy más személynél, aki ismerte az embercsempészet szervezőjét. Amikor a migránsok elértek a végcéljukhoz, az embercsempészek egy videófelvétel megküldésével bizonyították, hogy a szállítás végbement – mondta.

A Hawala egy informális pénzátutalási rendszer, földalatti banknak is nevezik. A pénzt közvetítői hálózaton keresztül, úgynevezett hawaladarok végzik, de a készpénz tényleges, fizikai mozgása nélkül. A szó természetesen arab, és transzfert jelent. Alapja a bizalom.

 

Boross Zoltán szerint csak idő kérdése, hogy egy szállító megbukjon, előbb vagy utóbb ugyanis mindenkit elkapnak. Ha nem az első, akkor az ötödik vagy tizedik forduló után. Az embercsempészet nagyon jó üzlet, nagyot lehet kaszálni, de nagyot lehet bukni is.

Az embercsempészést a törvény öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti, de a büntetési tétel felső határa bűnszervezetben történt elkövetés esetén még tovább emelkedik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.