Tízezer ágyunk van, ahol el tudunk látni koronavírusos betegeket – felkészítettük az egészségügyet

Felkészült egészségügyről és lépcsőzetes bevetési haditervről beszélt Orbán Viktor kormányfő, a Kossuth Rádió, Magyarország élőben című műsorában. A miniszterelnök leszögezte: a kórházakban tízezer ágy áll rendelkezésre, van elég védekezési eszköze az országnak, de felhívta arra is a figyelmet, hogy ugyan a fiatalokon nem fog a vírus, de az idősekre veszélyes, ezért figyeljenek az átfertőződésre.

Kincses Krisztina – Nagy Orsolya
2020. 09. 18. 7:51
Orbn Viktor
Budapest, 2018. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miután megérkezett a második hullám, praktikákat kell elővenni. Időnként tartok kórházellenőrzést, mivel most elterjedt a hír, hogy a Korányiban nincs elég ágy. Ez nem igaz,

van elegendő hely és lélegeztetőgép – jelentette ki Orbán Viktor

kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, miután ellátogatott a Korányi kórházba. Hozzátette: gyorsul a járvány, de ahol fogy a kapacitás, arra van egy lépcsőzetes haditerv.

– Nagyon fontos, hogy Kásler miniszter úr közzétette azt a tervét, ami arról szól, hogy ha a kijelölt kórházakban elfogy a kapacitás, betelnek az ágyak, elfogy az orvos és az ápolónő, akkor jön a következő kórház. Tehát van egy lépcsőzetes haditerv, miszerint ha valamelyik kórházban, amelyet kijelöltünk a járványbetegek kezelésére, elfogyott a szabad kapacitás, akkor jön a következő kórház, ha ott is elfogyott, akkor jön az azt követő kórház – mondta a kormányfő. Hozzátette: ha elfogytak az emberek, ápolónő vagy orvos, akkor elkezdődik az átvezénylés, hiszen még a tavasszal kidolgoztak egy átvezénylési tervet. – Hogyha nem is szeretjük ezeket a katonai kifejezéseket, de mégis csak van egy haditervszerű intézkedési tervünk arra, hogy ahogy nőnek az esetszámok, és nő az igény a kórházi ellátásra, akkor ehhez hogyan alkalmazkodik az egészségügy – erősítette meg a kormányfő.

– Tízezer ágyunk van, ahol el tudunk látni koronavírusos betegeket – felkészítettük az egészségügyet.

Tavasszal időt kellett nyerni, hogy felkészüljünk. Nem mondom, hogy tökéletes állapotban van az egészségügy, nem akarom azt mondani, hogy a kórházak kényelmesen működnek. 24 óráznak az orvosok és az ápolók. Most nem mondjuk, maradjanak otthon az emberek, fontos, hogy mindenki tudja élni az életét.

Az országnak működnie kell

– hangsúlyozta a kormányfő a reggeli rádióinterjúban.

Az egészségügy fel van készítve, a miniszterelnök arra kéri a magyarokat, hogy tartsák be a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

Minden olyan nemzetközi elemzés, amely a válság első hullámáról szól,

a világ 25 legjobban védekező országa közé helyezte Magyarországot.

Arra a kérdésre, hogy várhatók-e további szigorítások, Orbán Viktor elmondta, hogy a felelősség a kormányé és személyesen a kormányfőé, így az operatív törzzsel konzultálva és a munkacsoportokkal együttműködve hoznak döntéseket. A járványügyi szakembereknek elsőbbségük van ebben az ügyben, és a kormányfő arra kéri az embereket,

hogy ne a szakembereket támadják, mert a védekezés sikerese ma elsősorban rajtuk múlik, és az ő támadásukkal egyben az országot támadják.

– Az hogy nincs szakember és elég kórházi ágy, mind hazugság – jelentette ki Orbán Viktor.

– Köszönet az ápolóknak, az orvosoknak, mindenkinek, aki kórházakban dolgozik, és köszönet minden magyar polgárnak, aki betartotta a szabályokat. Minden döntést a kormánynak kell meghoznia, következésképpen a felelősséget is a kormánynak kell viselnie, leginkább persze nekem. És ezt én vállalom is, természetesen. De azt szeretném, ha mindenki tudná, hogy nem a hasamra ütök vagy a homlokomra, és ami kipattan belőle, abból egy döntés lesz, hanem az operatív törzs javaslatait tárgyalja meg a kormány, és ezek alapján dönt. Például ha azt javasolja az operatív törzs, hogy a szórakozóhelyeket 23 órakor zárjuk be. A szlovénok egyébként 22 órától zárják be, tegnap hozták meg ezt a döntést. A baloldalt is arra kérem – amelyikre egyébként nem lehet számítani most a második hullám idején se –, hogy ne támadják a járványügyi szakembereket, támadjanak engem – jelentette ki a kormányfő.

A miniszterelnök szerint elsősorban nem a sajtó a hibás a félelemkeltésben és az álhírek terjesztésében, hanem a baloldali politikusok, akik nem az észszerűségre törekednek és az állampolgárok felelős tájékoztatására, hanem

egy baloldal gerjesztette politikai vita zajlik, amibe beszállt a hozzájuk kötődő sajtó is.

– Megvannak a feltételek a védekezésre, nincs ok pánikra, ha a baloldal is ezt mondaná, akkor a sajtó sem gerjesztené a vitát. Most igazán lehetne támogatni az országot. A belügyminiszter megkapta az utasításokat, majd megvizsgáljuk, hogyan lehet kezelni a kamuhíreket, de most kisebb gondom is nagyobb ennél – mondta a miniszterelnök. Hozzátette:

nem lesz egy jó hangulatú őszünk, mindenki készüljön fel lelkileg.

 

– A napi megbetegedések száma meg fogja haladni az ezret, a fiataloknak mondom elsődlegesen, nehogy ők legyenek, akik megfertőzik az időseket. Az idősekkel szemben nagyon veszélyes a vírus, aki belehal, azt nem tudjuk visszahozni – mondta Orbán Viktor. Hozzátette:

az eszközöket megrendelték az iskolákba, október 1-jétől mindenhol lesz elegendő hőmérő.

A higgadtság a kulcsszó a védekezésben. A kormány felkészült a járványra az eszközök tekintetében is.

A gazdasági operatív törzs működését illetően a kormányfő arról tájékoztatott, hogy holnap reggel tartanak megbeszélést, amelyen a hitelmoratóriumokról döntenek. A kormány ugyanis korábban arról döntött, hogy a családok és a vállalkozások a hiteleik törlesztésétől eltekinthetnek a következő év január elsejéig. A cégek fele, kétharmada élt ezzel, szombaton azonban arról fognak dönteni, hogy mi legyen január után.

– Amíg nincs vakcina, addig védekezni kell

– jelentette ki a miniszterelnök a gazdasági kilábalás várható időtartama kapcsán. A kormány kétmilliárdot forintot adott az európai vakcinafejlesztésre, a kormányfő azonban a gazdaságban látja az esélyt: ha a baloldal által kétségbe vont számokat nézzük, akkor Magyarországon januárban 4 millió 458 ezer ember dolgozott, augusztusban már 4 millió 513 ezer volt ez a szám. – Vagyis

az áprilisi mélyponthoz képest ma 144 ezerrel többen dolgoznak

– közölte Orbán Viktor. Mint mondta, speciális problémát jelent Budapesten a turizmus helyzete, mivel az szinte kizárólag külföldiekre épül.

– Nincsenek kampányok, nincsenek ajánlatok a magyarok számára. »Ez a ti fővárosotok, a ti hazátok fővárosa, a nemzet fővárosa, gyertek föl Budapestre, hiszen nem ismeritek ezt a várost úgy, ahogy ismerhetnétek!« Ez az üzenet teljesen hiányzik a budapesti üzleti modellből. Biztatnám a budapestieket arra, ideértve az önkormányzatokat is, hogy váltsanak üzleti modellt, mert egyébként a vendéglátásban, turizmusban dolgozó budapestieknek ebben az ágazatban nem lesz munkahelye. A belföldi turizmus száguldani fog, ez vidéki turizmust jelent elsősorban, a külföldiekre alapozott budapesti turizmus pedig szenvedni fog, ezért ide kell egy speciális program – vetítette előre a kormányfő. Hozzátette: a taxisoknak, az éttermeknek, a szállodai dolgozóknak a munkahelyét akkor tudják megőrizni, ha van egy speciális budapesti program.

Orbán Viktor az őszödi beszédről és az azt követő zavargásokról azt mondta, hogy nehéz pillanat volt, az elégedetlenség az országban az egekig csapott föl, ilyen a demokráciában soha nem történt, hogy kiáll a miniszterelnök és az mondja, hogy csaltunk.

– Titkos beszédről volt szó. Azt mondta (Gyurcsány Ferenc), hogy megnyertük, kedves elvtársak, a választást, de csaltunk. Először is az emberek felől eltitkoltuk a valóságot. Óriási kampányokkal hazugságokat terjesztettünk. Ígérgettünk nekik mindenféléket, most ennek az ellenkezőjét kell csinálni, kedves elvtársak, szedjétek össze magatokat, mert ezt a balhét nekünk együtt kell elvinni. Ugye ez történt? Veretes magyar szavak kíséretében történt mindez. Utána ez kiszivárgott. Nem az történt, hogy (Gyurcsány Ferenc azt mondta), hogy ez nem tartható, nem járulhatok hozzá, hogy az ország erkölcsi színvonala, ideértve az ország vezetésének erkölcsi színvonalát, ideértve a közélet erkölcsi színvonalát, a béka feneke alá süllyedjen, és az én tettem, hogy ez (a kormányzás) egy elfogadott részévé vált a politikának. Ha már kiszivárgott, meg ha már elkövettük, hát akkor levonjuk a konzekvenciákat – véleményezte Gyurcsány Ferenc volt kormányfő viselkedését Orbán Viktor, aki hozzátette: a fentieket várta volna el az ország, de ezt nem kapta meg. Hanem azt kapta meg, hogy lovasrohamot küldtek rá, kilőtték a szemét, megverték.

– Ezért volt helyes, amikor Gulyás Gergely azt mondta a most tüntető fiataloknak, hogy milyen szerencse, hogy nem Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök és nem baloldali kormány van Magyarországon, mert akkor kilőnék a szemüket. Akkoriban mindenki azt várta, hogy van az országnak ellenzéke, annak van vezetője, akkor én voltam, hogy álljon az elégedetlenség élére, de akkor valóban azt kellett mondanom: ha az alkotmányon kívüli eszközökkel tesszük ezt, akkor kinyitunk egy olyan kaput, ahol majd egymás után jönnek azok a politikai akciók, amelyek alkotmányon kívüli eszközökkel fogják az éppen soron lévő kormányt megbuktatni – emlékezett vissza a kormányfő, aki kitartott amellett, hogy a kormányt alkotmányos eszközökkel kellett megdönteni. – Erre mondtam azt, hogy

egyszer kell nyerni, de akkor nagyon. Tudtam tartani a szavam

– zárta a beszélgetést a kormányfő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.