Többen kerültek be a felsőoktatásba, mint tavaly

Voltak szakok, ahol emelkedtek a ponthatárok, hiszen tizenegy százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly. A felvettek létszámában továbbra is az ELTE vezet, idén a gazdálkodási és menedzsment témájú alapképzések voltak a legnépszerűbbek.

2021. 07. 22. 21:21
null
felsőoktatás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánosságra hozták csütörtök este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ezzel eldőlt, hogy a mintegy 102 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező az általa megjelölt melyik képzésre kerül be. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

A legtöbb jelentkezőt, 1824-et mérnökinformatikus alapszakra vették fel, ezt követi 1817 fővel az ápolás és betegellátás alapszak, majd 1784 fővel a gazdálkodási és menedzsment alapszak.

Osztatlan tanári képzésre 1534-en jutottak be, míg programtervező informatikusnak 1448-an tanulhatnak alapképzésen. Általános orvos osztatlan képzésen 1125-en, míg gazdaságinformatikus alapszakon 1022-en kezdhetik meg a tanulmányaikat. A nemzetközi gazdálkodás alapképzésre 989-en, a gépészmérnöki alapszakra 971-en, a pszichológia alapszakra 955-en jutottak be.

Idén is jócskán voltak olyan szakok, ahol meghaladta a 400 pontot a felvételi ponthatár. A slágerszakok közül a jogon emelkedtek a ponthatárok: az ELTE-n az államilag támogatott képzésre való bekerüléshez például 472 pontot kellett elérniük a tanulóknak, politikatudományok képzéshez ugyanitt 442 pontot kellett elérni.

Az ELTE jogászképzésére volt egyébként a legmagasabb a ponthatár, az első helyet a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakával megosztva érte el a legnagyobb hazai felsőoktatási intézmény.

Az egyetem töretlennek nevezte népszerűségét egy csütörtök este kiadott közleményben, közölve, idén 11 090 jelentkezőt vett fel, tavaly ez a szám 9918, 2019-ben 10 170 volt. Kiemelték, hogy a gólyák túlnyomó többsége (9658 diák) állami ösztöndíjas finanszírozási formában tanul majd.

2021-ben a legnépszerűbb alapképzési terület a gazdálkodási és menedzsment volt.

A Budapesti Corvinus Egyetem e nevet viselő képzésére való bekerüléshez (angol és magyar nyelven is tanulható, utóbbira volt alacsonyabb a bekerülési határ) 424 pontot kellett elérni. Ugyanitt 447 pontot kellett annak elérnie, aki kommunikáció és médiatudomány szakon tanulna tovább. A Corvinuson kedvelt szaknak számító nemzetközi tanulmányok szakon idén 467 pontot kellett elérni ahhoz, hogy valaki államilag támogatott helyre bekerülhessen.

Kiemelkedően magas átlagpontszámok és magas felvételi létszámok voltak a Műegyetemen is. Csaknem 4800 új hallgató kezdheti meg tanulmányait idén szeptembertől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME). Az elmúlt években követett stratégiát folytatva idén is magas felvételi pontszámokat állapított meg az intézmény: az alapképzésekre felvett állami ösztöndíjas hallgatók átlagpontszáma meghaladja a 425 pontot. Idén szeptemberben 4727 elsőéves hallgató veszi birtokba a Műegyetem előadótermeit, ami az előző évhez képest kétszázalékos növekedést jelent.

A Semmelweis Egyetemre általános orvos szakra, államilag támogatott helyre való bekerüléshez idén 437 pont kellett. Ugyanennyi pontot kellett elérniük az állatorvosnak továbbtanuló diákoknak is.

A Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem képzéseire való bekerüléséhez maximum 402 pontot kellett összegyűjteni.

A legnépszerűbb vidéki egyetemre csaknem hétezer hallgatót vettek fel.

– Évről évre több hallgató választja a Debreceni Egyetemet, az idei általános felvételi eljárásban az intézmény 6958 hallgatót vett fel, 787-tel többet a tavalyinál, ami 13 százalékos növekedést jelent – közölte az egyetem oktatási rektorhelyettese csütörtökön. Szegedre jogra 433 pont kellett a bekerüléshez, az általános orvosi képzéshez 419 pontot kellett elérnie annak, aki a Tisza-parti városban tanulna tovább.

A modellváltó egyetemekre is sokan jelentkeztek. – Ezek az intézmények sebességet is váltottak, még profibb lesz az oktatás – mondta a tegnap esti, Pont ott parti nevet viselő eredményvárón az ITM helyettes államtitkára. Hankó Balázs az eseményen hangsúlyozta azt is, hogy

senki ne csüggedjen, akinek most nem sikerült bekerülnie, hiszen augusztusban a pótfelvételin újra lehet próbálkozni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.