Többféle forgatókönyv készül az őszi iskolakezdésre

Nehéz lesz betartani a járványügyi előírásokat, de sokat segít a szaktárca által készített protokoll – így értékelték lapunknak a szakminisztériumtól kapott intézkedési tervet a megkérdezett pedagógusok. Azt mondják, a legnagyobb gondot a védőtávolság biztosítása jelenti, de az iskolák leleményesek: van, ahol rádión keresztül tartják meg a tanévnyitót, és az udvaron is tartanak majd órákat, a büfében pedig senki sem vásárolhat szájmaszk nélkül.

Csókás Adrienn
2020. 08. 21. 6:19
null
Az iskolákban egyes helyeken továbbra is kötelező lehet a maszkhasználat Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenpontos járványügyi intézkedési protokollt állított össze és juttatott el az iskoláknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a minap. Ahogy azt lapunk megírta, a központi előírás szerint nem lesz kötelező a maszkviselés az iskolákban, de a közösségi terekben és a gyakorlati foglalkozások során csak annyi diák tartózkodhat, hogy tartható legyen a másfél méteres védőtávolság. Szerepel benne többek közt az is, hogy a kollégiumi férőhelyek egy részét üresen kell tartani, a karanténba kerülő diákokat pedig ingyen tesztelik koronavírusra.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke lapunk megkeresésére azt mondta: üdvözlik, hogy végre megjelent az intézkedési terv, ami meglehetősen részletes, sok mindenre kitér, ezért nagy segítséget jelent az iskoláknak. – A védőtávolság tartása ugyanakkor problémás lehet a magasabb létszámú osztályokban vagy például az iskolai öltözőkben, ezért helyesnek tartom, hogy az előírásokhoz odaírták: „amennyiben lehetséges”.

Szerintem az a legfontosabb, hogy törekedjünk a lehető legbiztonságosabb körülmények megteremtésére – hangsúlyozta az elnök. Arra a kérdésünkre, hogy indokoltnak tartana-e kötelező maszkhasználatot vagy beléptetéskor lázmérést, Horváth Péter úgy felelt: nem tudja és nem is akarja felülbírálni az egészségügyi szakemberek javaslatait. – Ha egy településen gócszerű mértéket ölt a járvány, akkor az operatív törzs meg fogja hozni a szükséges intézkedéseket. Amíg viszont a helyzet nem romlik, nincs szükség a kelleténél nagyobb terheket jelentő szigorra – állapította meg.

Megkezdte a biztonságos tanévkezdéshez szükséges előkészületeket a 880 fős diáklétszámmal működő Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium is. Fehérvizi Judit, a fővárosi középiskola igazgatója jelezte, készülnek arra is, hogy a helyzet úgy hozza, ismét át kell állniuk digitális munkarendre. – Az épület fertőtlenítő nagytakarítását augusztus végén elvégeztetjük, szeptember elsejétől pedig az éjszakás takarítókon túl négy új takarítót alkalmazunk – mondta, hozzátéve: az iskolában 17 helyszínen helyeznek ki érintésmentes, vírusölő kézfertőtlenítőt. A tanévnyitó ünnepséget rádión keresztül tartják meg, és engedélyezik, hogy jó idő esetén bizonyos tanórákat az iskola udvarán tartsanak meg.

Az iskolákban egyes helyeken továbbra is kötelező lehet a maszkhasználat
Fotó: Kurucz Árpád

Az igazgatónő szerint a legnagyobb nehézséget az osztályok keveredésének, valamint a folyamatos teremcseréknek a kiiktatása jelenti. – A védőtávolság az iskolában nehezen tartható be, ezért a zárt közösségi terekben, a folyosókon, az orvosi váróban, valamint a büfé és a menza előtt kötelezővé tesszük a maszk használatát – húzta alá, hozzátéve: a csengetési rendet is a megváltozott helyzethez igazítják. A tornateremben és a sportpályán zajló órák mellett elméleti foglakozásokat is beiktatnak minden csoportnak. – A testnevelésórákon mellőzzük a testi kontaktust igénylő feladatokat, tanári ügyeleti rendszerünket pedig úgy alakítjuk át, hogy ne legyen tanulói csoportosulás – sorolta az intézkedéseket Fehérvizi Judit.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a szaktárcától kapott protokoll alkalmas arra, hogy elindítsák a tanévet, ám a járvány felerősödésére nem kínál megoldást. Totyik Tamás alelnök úgy véli, egy átlagos tanteremben képtelenség biztosítani a másfél méteres védőtávolságot. Hozzátette: hiányolják a protokollból, hogy mi lesz az idős kollégákkal és a krónikus beteg pedagógusokkal, tanulókkal. Kitért arra is: fontosnak tartják, hogy időközönként teszteljék a pedagógusokat. A PSZ azt javasolja, hogy ahol gócpont alakul ki, ott osztrák mintára ideiglenesen térjenek át hibrid oktatásra, amelyben három nap személyes oktatást két nap távoktatás követ. Jelezte: augusztus 24-én – várhatóan államtitkári jelenléttel – összeül a Köznevelés-stratégiai Kerek­asztal, ahol részletesen megvitatják a legfontosabb járványügyi kérdéseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.