Újabb fegyvereket vetnek be a vírus elleni harcban

Magyarországon és Lengyelországban is megkezdődnek a Remdesivir nevű gyógyszer klinikai vizsgálatai – jelentette be az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója, aki a hazánkban már hetek óta alkalmazott Tocilizumab-terápiáról is beszélt. Vályi-Nagy István a Magyar Nemzetnek azt is elmondta, hogy jelentősen javult az első, vérplazmával kezelt beteg állapota.

Veres László István
2020. 05. 09. 7:16
null
Vályi-Nagy István: A felhívásokra sokan jelentkeznek véradónak Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Remdesivir, amelynek használata elsőként az ebolafertőzés kezelése során merült fel, egy RNS-polimerázgátló szer, ami azt jelenti, hogy a vírus örökítőanyagának sokszorosítását végző enzimet gátolja – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére Vályi-Nagy István. A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főigazgatója hozzátette: a jelenlegi pandémia kapcsán egy multicentrikus, azaz többközpontú klinikai vizsgálatsorozat zajlik. A rendelkezésre álló tapasztalatok többsége abba az irányba mutat, hogy a Remdesivir hatásos lehet a Covid–19 kezelésében. Az Egyesült Államokban például már engedélyezték a gyógyszer terápiás alkalmazását, az európai gyógyszerhatóság, az EMA pedig a napokban fogja – gyorsított eljárásban – tárgyalni az engedélyezést.

– Mi a gyártó cég által szervezett tíz beteg kezelésére vonatkozó klinikai vizsgálatra kaptunk lehetőséget. A résztvevők mindegyike súlyos vagy kritikus állapotban, intenzív osztályon ápolt páciens, rajtuk kell majd mérnünk a készítmény hatásosságát, az eredményeket pedig a gyártónak kell jelentenünk. A nemzetközi kutatás – amelyben a kelet-közép-európai régióból hazánk mellett Lengyelország vesz részt – alapvető kritériuma, hogy minden ország maga végezze a vizsgálatokat. Az objektivitás szempontjából pedig fontos, hogy az információcsere, a tanulságok levonása csak a vizsgálat végeztével, az eredmények kiértékelése után történjen – avatott be a részletekbe a főigazgató.

Vályi-Nagy István hangsúlyozta: az előzetes adatok arra mutatnak, és ők is azt várják, hogy a Remdesivir-terápia hatására jelentős javulás következik majd be a súlyos betegek állapotában, a lélegeztetés periódusa pedig csökkenni fog. – A szer egyébként mentes a súlyos mellékhatásoktól, ám a máj és a vese állapotára azért oda kell majd figyelni – jegyezte meg.

Vályi-Nagy István: A felhívásokra sokan jelentkeznek véradónak
Fotó: Bach Máté

Kérdésünkre a főigazgató megerősítette, hogy a Szent László Kórházban már öt hete folyik az eredetileg a reu­más ízületi gyulladás ellen használt Tocilizumab nevű szer kipróbálása a koronavírussal fertőzött betegek kezelésében.

– A Covid–19-fertőzésben a betegek egy része az úgynevezett citokinvihar állapotába kerül, ami egy nagymértékű általános gyulladás. Ebben az esetben az immunrendszer olyan nagyfokú aktivitást mutat, ami károsítja a szerveket, elsősorban a tüdőt, de sérülhet a vese, a máj és a szív is, illetve központi idegrendszeri tünetek is kialakulhatnak. Emiatt a betegek az úgynevezett többszervi elégtelenség fázisába kerülhetnek. Az alvadási rendszer is aktiválódhat, a szervezetben véralvadékok képződhetnek, ami szintén hozzájárulhat a szervkárosodáshoz. Ezeknek az egymást felerősítő folyamatoknak az egyik főszereplője az interleukin-6 molekula, amelynek hatását a Tocilizumab gátolja – tudatta Vályi-Nagy István.

Kiemelte: a Dél-pesti Centrumkórházban az interleukin-6 szintjét laboratóriumi körülmények között tudják vizsgálni, az így nyert információ segítségével pedig meghatározhatóvá válik az az időszak, amikor tanácsos elkezdeni a Tocilizumab-kezelést.

– Mi nem csupán a fertőző betegségeket gyógyító országos intézet, hanem a vérképzőrendszeri betegségek központja is vagyunk, így széles körű tapasztalataink vannak a citokinviharok Tocilizumabbal történő kezelésében – hangsúlyozta a főigazgató, hozzátéve: ennek a hatóanyagnak köszönhetően elkerülhető, hogy a betegek az intenzív osztályra kerüljenek, illetve megakadályozható a már ott fekvő betegek állapotának további romlása. – Azok közül, akik ebben a terápiában részesültek, még senki nem halt meg. Magyarország élen jár az új típusú koronavírussal fertőződött nagyon súlyos állapotú betegek Tocilizumab-kezelésében. Más országokban még csak most kezdődnek el azok a vizsgálatok és az a terápia, amelyet mi hosszú ideje, tapasztalati úton végzünk – húzta alá.

Vályi-Nagy István a Magyar Nemzetnek beszámolt arról is, hogy az első vérplazmával kezelt nagyon súlyos beteget, aki más akut társbetegségekben is szenved, a hét végén felébresztették és levették a lélegeztetőgépről. – Az ő esetében a szokásos intenzív terápiás idő jelentősen lerövidült, már eszik, iszik, beszél és jól van. A második páciensnél, aki szintén súlyos állapotban fekszik az intenzív osztályon, vasárnap kezdtük meg a vérplazma-terápiát – közölte. Elmondta, hogy a felhívások hatására sokan jelentkeznek véradásra, a saját gyógyult betegeiket pedig potenciális vérplazmadonorokként engedik haza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.