Újra és újra felbukkannak az álhírek az interneten

Már több mint ötven eljárást indított a rendőrség rémhírterjesztés miatt – derült ki az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Az interneten továbbra is terjednek az álhírek, és a mostani helyzetben ez különösen veszélyes lehet. Van, aki ellen azért indult eljárás, mert azt híresztelte, hogy a koronavírus nem is létezik – derül ki az M1 Híradójából.

Forrás: hirado.hu2020. 04. 09. 11:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kósa Lajos folyamatosan a nyugdíjak megfaragásáról beszél – több hónappal ezelőtt jelent meg ez az álhír az Ötpercpihenő nevű oldalon a parlament honvédelmi bizottságának elnökéről. A politikusnak olyan mondatot tulajdonított a portál, amit soha nem mondott, miszerint „redukálni kell a nyugdíjakat, mert borzalmasan sok pénzük van az időseknek.”

A hamis állításokat tartalmazó cikket szerdán ismét közzétették a Facebookon, amit máris többen megosztottak.

Ismét közzétettek egy korábbi hamis hírt, amelyben Áder János államfőtől idéznek olyan mondatokat, amelyeket soha nem hangzottak el a kilakoltatásokról. Azt a nemlétező nyilatkozatot idézték, hogy egyetlen lépést sem fognak tenni az eladósodott családokért. A hamisítás végén még meg is jegyzik, hogy ezek a szavak igazságtalanok, és aki így gondolja, megosztással tiltakozzon ellene.

Más álhírek is újra és újra felbukkannak az interneten. Nemrég az is elterjedt, hogy a kormány meg akarja hosszabbítani a tanévet az otthoni oktatás miatt. Ez szintén nem igaz, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelezte, hogy az ügyben feljelentést tett. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az álhírek terjedésében az egyéni felelősségvállalás elengedhetetlen: az ál- és rémhírek ugyanis a leggyorsabban a közösségi médiában megosztásokkal terjednek.

Emelkedett a büntetőeljárások száma is. Mostanáig 183 büntetőeljárás indult, köztük 51 esetben rémhírterjesztés miatt. Az járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai tájékoztatóján is felhívták a figyelmet arra, hogy egyre több eljárás indul rémhírterjesztés miatt. Azok ugyanis, ha valótlanok, megnehezítik a védekezést, és félelmet kelthetnek.

Kedden videós rémhírterjesztőket fogtak el Borsodban. Egy ötvennégy éves ózdi férfi az interneten arra buzdított, hogy a kijárási korlátozás ellenére mindenki menjen ki az utcára, mert a koronavírus nem létezik, és nem igaz, hogy járvány lenne. A felvételt a tizenöt éves lánya rögzítette és osztotta meg. Mindkettőjük ellen rémhírterjesztés gyanúja miatt indítottak eljárást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.