Visszaélés miatt meg kell ismételni a voksolást Kisberényben

Forrás: MTI2019. 10. 21. 21:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzati választások előtti hetekben csaknem megduplázódott a helyi lakcímmel rendelkező, választásra jogosultak száma a Somogy megyei Kisberényben, emiatt megsemmisítették a választási eredményeket és új választást írtak ki november 10-ére.

Sárhegyi Judit, Somogy megye jegyzője, a területi választási iroda (tvi) vezetője hétfő délután az MTI-vel közölte: jogerőssé vált a területi választási bizottság határozata, amellyel megsemmisítette a kisberényi eredményeket.

A tvi vezetője elmondta, hogy már a választások előtt feljelentést tett, mert a 128 névvel induló kisberényi névjegyzéken október 13-án már 252 helyi szavazásra jogosult neve szerepelt. Ilyen rövid határidővel ezt csak az állandó lakcím megváltoztatásával lehet meglépni, ami jogszabálysértésnek minősül, ha valaki nem lakik életvitelszerűen az új címén. A rendőrség az ügyben közokirat-hamisítás miatt nyomoz ismeretlen tettesek ellen – ismertette.

Sárhegyi Judit jelezte, hogy zajlik egy hatósági eljárás is. A visszaélések kiszűrése egyszerűbb, mint amilyennek látszik, mivel egy-egy kisberényi címen 9-33 állandó lakos is szerepel, így elsődlegesen ezeket a helyeket ellenőrzik – tette hozzá.

November 10-én, a megismételt önkormányzati választáson a korábbi jelöltek indulhatnak. A választás a 252 nevet tartalmazó névjegyzék alapján zajlik majd, de a szavazóknak érvényes lakcímkártyával kell igazolniuk magukat. Mivel az átjelentkezők közül már vannak, akik önként, mások az eljárások hatására visszajelentkeztek tényleges lakcímükre, ők nem voksolhatnak majd – mondta a tvi vezetője.

A Lengyeltótitól három kilométerre fekvő dél-balatoni faluban a négy önkormányzati képviselői tisztségért 11-en szálltak ringbe. Hárman indultak a polgármesteri tisztségért, két független jelölt és a korábbi polgármester a Fidesz-KDNP támogatásával.

A sonline.hu híre szerint január óta az alpolgármester viszi Kisberény ügyeit, mivel a most újra induló polgármestert elmarasztalta a bíróság sikkasztás vétsége miatt, és a képviselő-testület méltatlanság címén felállította tisztségéből.

Uzsorázás miatt börtönbüntetésre ítélték Nyírpilis polgármesterét

Uzsorázás és csalás bűntette miatt nem jogerősen három év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Beri Róbertet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírpilis független polgármesterét a Nyírbátori Járásbíróság hétfőn. Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék szóvivője közleményében azt írta, B. R. vádlottat csalás és zsarolás, valamint háromrendbeli uzsora-bűncselekmény bűntettében találta bűnösnek a bíróság.

A tényállás szerint a vádlott 2014-től a szabolcsi település polgármestereként kihasználta nehéz anyagi helyzetben lévő lakosok helyzetét. Több embernek hitelre adott pénzt és élelmiszert úgy, hogy később havonta ötven százalékkal több pénzt kért vissza tőlük. Ezzel a sértetteket és családtagjaikat súlyos nélkülözésnek tette ki – ismertette a szóvivő.

Mivel a sértettek nem tudták visszafizetni tartozásukat, 2017. február 7-én este a vádlott megjelent egyikőjük házánál, pénzt követelt tőle és megverésével fenyegetőzött. A polgármester által követelt 105 ezer forintból a sértett végül 25 ezer forintot adott át.

Egy másik esetben a vádlott 2015-ben – magát tulajdonosként feltüntetve – házat adott el egy házaspárnak 650 ezer forintért, amit a megállapodás szerint havonta 50 ezer forintos részletekben törlesztettek a vevők. Ugyanezt az ingatlant 2016 februárjában egy másik házaspárnak is eladta a polgármester 600 ezer forintért.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyészség három nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlott és védője pedig felmentésért fellebbezett.

Beri Róbert 2010 óta polgármestere a Nyírbátor közelében fekvő községnek. A 2019. október 13-i önkormányzati választáson újraválasztották.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.