Weber: Konstruktív tárgyalást folytattam Orbán Viktorral

Konstruktívnak minősítették a felek az Orbán Viktor miniszterelnök és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője, csúcsjelöltje közötti tegnapi tárgyalásokat. A magyar miniszterelnök leszögezte: a határok védelme és a migráció ügyében nem lehet kompromisszum, minden más, az egyeztetésen felmerült kérdésben nyitottak a párbeszédre és megoldásra törekednek. A néppárti politikus tegnap felkereste a Közép-európai Egyetemet és látogatást tett a Mazsihisznél is, ahol fontosnak tartotta kifejteni, hogy egész Európában nő az antiszemitizmus.

Baranyai Gábor - Kárpáti András
2019. 03. 12. 19:12
ORBÁN Viktor; WEBER, Manfred
Budapest, 2019. mrcius 12. A Miniszterelnki Sajtiroda ltal kzztett kpen Orbn Viktor miniszterelnk (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Eurpai Npprt frakcivezetjt 2019. mrcius 12-n. MTI/Miniszterelnki Sajtiroda/Szecsdi Balzs Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kölcsönös a szándék, hogy a Fidesz a néppárt tagja maradjon, a Manfred Weberrel folytatott tárgyaláson ugyanakkor Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy vannak olyan kérdések, amelyekben nem hajlandó kompromisszumokra, ilyen a határok védelme és a migráció – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető úgy fogalmazott: ha Manfred Weber lenne a bizottság elnöke, biztosított lenne a külső határok megvédése, ezért is támogatja a Fidesz a bajor politikus csúcsjelöltségét. Gulyás Gergely közölte, hogy a plakátkampány véget ért. Azt is bejelentette: Orbán Viktor kész bocsánatot kérni, ha valakit a néppártból megsértett a hasznos idióták kifejezéssel.

A magyar kormányfő nem köt kompromisszumot a határvédelem és a migráció ügyében Fotó: Teknős Miklós

A Közép-európai Egyetemről (CEU) úgy fogalmazott: az egyetem jövőjét biztosítottnak látják. Úgy vélik, hogy a jelenlegi magyar szabályozás megfelel a nemzetközi gyakorlatnak, de nyitottak a javaslatokra. Gulyás Gergely ezzel arra utalt, hogy Manfred Weber állítása szerint egy új konstrukciót javasolt arra, miként adhatna a CEU továbbra is amerikai diplomát Magyarországon, és ehhez a konstrukcióhoz csatlakozna a müncheni egyetem a BMW-vel együtt.

– Nem csak az aktuális ügyekről, hanem Európa jövőjéről, az európai intézmények feladatáról is szó volt – számolt be a miniszter. A tárcavezető kiemelte: a felek megvitatták a francia elnök Európáról szóló elképzelését, illetve a CDU elnökének erre adott válaszát. Azt is közölte: csak olyan pártok kezdeményezték a Fidesz kizárását az Európai Néppártból, amelyeknek eltérő a véleményük a migrációról. A miniszter szerint a vita valójában a bevándorlásról szól, a Fidesz európai pártcsaládja tagjainál a bevándorláshoz való viszony határozza meg azt, hogyan viszonyulnak a kizáráshoz. A tárcavezető közölte, a Fidesz ma az Európai Néppárt legerősebb pártja, ezért úgy gondolják, hogy a megegyezés legalább annyira érdeke a néppártnak, mint a Fidesznek.

Manfred Weber is konstruktívnak minősítette a magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélését. Az Európai Néppárt frakcióvezetője a Mazsihisznél tett látogatását követő sajtótájékoztatón elmondta: Orbán Viktorral sok mindenről beszéltek, de nem oldottak meg minden problémát.

– Vannak alapvető értékek, amelyeket az Európai Néppárt minden tagpártjának, így a Fidesznek is tiszteletben kell tartania – fogalmazott Manfred Weber. Kijelentette: a Fidesznek minden Európai Unió-ellenes kampányt be kell szüntetnie, el kell távolítani a Brüsszel-ellenes plakátokat és garantálnia kell, hogy a jövőben sem lesznek ilyen kampányok. Manfred Weber kitért arra is, hogy jó megoldásnak tartaná, ha a magyar kormányfő bocsánatot kérne azokért a problémákért, amelyeket az Európai Néppárt más pártjainak okozott.

Leszögezte: alapvető érték a tudomány szabadsága, ezért Budapesten továbbra is biztosítani kell a Közép-európai Egyetem működését. A politikus, miután a zsinagóga kertjében, az Emanuel-emlékfánál elhelyezte az emlékezés kövét, azt mondta: Azért vagyok itt, hogy világossá tegyük, amikor európai politikával foglalkozunk, figyelembe vesszük a kisebb közösségeket is. Hozzátette: egész Európában növekszik az antiszemitizmus, és a politikusoknak egyértelműen ki kell állniuk amellett, hogy mindenki szabadon gyakorolhassa vallását. Manfred Weber örömét fejezte ki, hogy Magyarországon erős zsidó közösség van, amely fejlődik.

Manfred Weber az Orbán Viktorral folytatott tárgyalása előtt irodájában kereste fel a Közép-európai Egyetem rektorát, Michael Ignatieffet. Az intézmény tájékoztatása szerint a felek arról tárgyaltak, hogyan biztosítható a CEU amerikai akkreditációjú intézményként való működése Magyarországon. – Mivel a magyar kormány által hozott törvény értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat az amerikai akkreditációjú programjaiba, a CEU az eddigi terveit követve továbbra is arra készül, hogy a következő tanévben az amerikai akkreditációjú programjait Bécsben indítja el – olvasható a Soros György alapította oktatási intézmény közleményében.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

A CEU-val kapcsolatos hír, hogy Manfred Weber az Augsburger Allgemeine című német helyi lapban megjelent interjúban azt mondta: Bajorország szeretne részt venni a budapesti Közép-európai Egyetem tanszékeinek finanszírozásában. Az Augsburger Allgemeine Weberre hivatkozva azt írja, hogy Bajorország két – a kormányzással, valamint politikai, gazdasági, társadalmi és műszaki képzésekkel foglalkozó – tanszék finanszírozásában vállalhat szerepet; egy harmadik tanszék finanszírozásában pedig úgy vehet részt, hogy a képzést alapítványi formában, a müncheni műszaki egyetem koordinációjával valósítanák meg.

Vitatott kampány

A magyar kormány február 18- én indította el tájékoztató akcióját a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről. A nyitott társadalmat és a migrációs elképzeléseit évek óta nyíltan képviselő Soros Györgyöt, valamint a bevándorlás legalizálását támogató Európai Bizottság (EB) elnökének, az egyébként néppárti Jean-Claude Junckernek a portréját ábrázoló plakátok komoly felzúdulást váltottak ki nemcsak az európai baloldali, illetve liberális táborban, hanem a néppárti oldalon is.

Az aktuális brüsszeli – szám szerint hét – migrációt támogató, ösztönző javaslatot bemutató kampányt a EB azonnal cáfolni próbálta. Az elkövetkező napokban mind a magyar kormány, mind a bizottság több helyen is érvelt saját igaza mellett. A néppárti oldalon először Joseph Daul, az európai pártcsalád elnöke három részből álló Twitter-üzenetben ítélte el a magyar kormányt. Az Európai Néppárt francia elnöke szerint a kampány állításai megtévesztők, félrevezetők és nem a tényeken nyugszanak. Két nappal később Daniel Caspary, a CDU/CSU európai parlamenti delegációvezetője ítélte el a plakátkampányt. Február 21-én az Európai Néppárt egyik svéd tagpártja, a Mérsékelt Párt már rendkívüli frakcióülés összehívását követelte a magyar kormánypárt kampánya miatt, majd pedig a svéd kereszténydemokratákkal karöltve kezdeményezték a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

A budapesti zsinagógánál is emlékezett a néppárti csúcsjelölt
Fotó: Kurucz Árpád

A kormányzati plakátkampány mellett a két párt a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárást is indoklásul hozta fel követelése alátámasztásához. A magyar kormányt kórusban elítélők táborához sorban csatlakoztak az Európai Néppárt vezető politikusai, köztük Sebastian Kurz osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke és Markus Söder bajor kormányfő.

Kizárási javaslatok

A félreértések tisztázása és a magyar kormány álláspontjának megismertetése érdekében a Fidesz is diplomáciai offenzívát indított. A CDU főtitkáránál járt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán volt miniszter. Gulyás Gergely az osztrák kancellárral is tárgyalt. Február 26-án az Európai Néppárt szóvivője, Pedro López de Pablo azt mondta: a Fidesz nincs napirenden a néppártban, és a következő, március 6-i frakcióülés és az ezt követő kétnapos varsói kihelyezett ülés agendáján sem szerepel a magyar tagpárt.

Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje pedig a Der Tagesspiegel című német lapban úgy fogalmazott: „az Európai Néppárt szolidaritást vár Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől”. Március elsejére már a néppárt hét – döntően észak-európai – kisebb tagpártja kezdeményezte a Fidesz kizárását. Egy nappal később Manfred Weber a korábbiakhoz képest jóval keményebben fogalmazott a Spiegelnek, a Fidesztől bocsánatkérést és a plakátkampány azonnali befejezését követelte. Közben kilencre nőtt a Fidesszel szemben felsorakozó pártok száma az Európai Néppártban.

A kormány és a Fidesz elleni támadásoknak az sem szabott gátat, hogy a magyar fél tételesen válaszolt a Bizottság kritikáira, tényekkel igazolva a hétpontos tájékoztató akció állításait. A kabinet azt is bejelentette, hogy a brüsszeli migrációs tervekről szóló tájékoztatás március 15-én, a tervezett időpontban lezárul, helyet adva a magyar családvédelmi intézkedéseket megismertető plakátoknak. A magyar kormány részéről számtalan fórumon leszögezték: nem kívánják elhagyni a néppártot, azt a kereszténydemokrata politizálás egyetlen európai színterének tekintik.

Manfred Weber a Bild című német lapban múlt hét kedden szó szerint ultimátumot intézet a nagyobbik magyar kormánypárthoz. Az Európai Néppárt frakcióvezetője az interjúban kifejtette, hogy a Fidesz tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni. Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát. A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az Európai Néppárt tagpártjaitól.

A kormányfő a karmelita kolostorban fogadta az Európai Néppárt frakcióvezetőjét Fotó: MTI

A harmadik feltétel az, hogy biztosítja a Soros György által támogatott Közép-európai Egyetem megmaradását Budapesten, és azt is, hogy az intézmény ismét ki tud adni amerikai diplomákat a magyar fővárosban. Az Európai Néppárt frakcióvezetője később az ügyben levelet írt Joseph Daulnak, azonban sajtóértesülések szerint a nem nyilvános dokumentumban már másként fogalmazott, mint a Bildnek adott interjúban. A Die Welt múlt szombati számában megjelent cikk szerint a Daulnak írt levélben a CEU-val kapcsolatban már egyáltalán nincs szó amerikai akkreditációval rendelkező képzésről és diplomákról, hanem csak az intézmény budapesti tevékenységének folytatása körüli nyitott jogi kérdések rendezéséről.

Az Európai Néppárt elnökének írt levélben a korábban feltételül szabott bocsánatkérésről sincs szó, hanem csupán arról, hogy a tagpártok elvárják Orbán Viktorról, hogy elismerje, ártott az Európai Néppártnak. A hét végén egy újabb német lapinterjúban Weber már nyilvánosan is békülékenyebb hangot ütött meg, üdvözölve, hogy hamarosan befejeződik a magyar kormány Brüsszel elleni plakátkampánya, és a közös értékek kölcsönös elfogadásának fontosságáról beszélt.

A kiegyezési szándékra utalhatnak a német nyelvű sajtóban vasárnap megjelent hírek is, amelyek szerint három néppárti vezető – Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke, Markus Söder bajor kormányfő és Sebastian Kurz osztrák kancellár – vizsgálóbizottságot küldene Magyarországra, hogy értékelje a Fidesz politikáját és a magyarországi demokrácia helyzetét, és megelőzzék, de legalább elhalasszák a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

Die Welt: 82 százalék a Fidesz mellett

Nyolcvankét százalékos a támogatottsága a Die Welt című német lap hírportáljának olvasói körében annak, hogy a Fideszt ne zárják ki az Európai Néppártból (EPP). Erről tanúskodik az a felmérés, amelyet a hírportál közölt tegnap délután. A szavazásra bocsátott kérdés így szól: „Ki kell-e zárni Orbán Viktor pártját, a Fideszt, az EPP-ből?”, s az adatok alapján 1379 szavazó 82 százaléka értett egyet a lapnak azzal a megfogalmazásával, hogy „a Fidesz továbbra is az Európai Néppárt konzervatív értékeit képviseli”, ezért nem kell kizárni az EPP-ből. Az olvasók 18 százaléka viszont úgy foglalt állást, hogy fel kell függeszteni a párt tagságát, ha „a Fidesz nem változtat Európával szemben kritikus irányultságán”.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.