időjárás 28°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Hazai fejlesztésű kukásautókat használnak majd Hajdú-Bihar megyében

Forrás: Autó-Motor
2021.03.26. 21:46
borítókép

Magyarországon fejlesztették a hajtását azoknak a villanymotoros kukásautóknak, amelyek hamarosan üzembe állnak.

Négy új elektromos meghajtású hulladékszállító járművet adtak át csütörtökön Debrecenben, melyek közül a 26 tonnás, 3 tengelyes a cívisvárosban, a három darab 18 tonnás, 2 tengelyes pedig Berettyóújfaluban, Hajdúböszörményben és Hajdúszoboszlón áll munkába április első napjaiban. A hazai fejlesztésű, elektromos kukásautók hatalmas előnye, hogy nem terhelik meg a környezetet, ugyanis nem bocsátanak ki szén-dioxidot. Sokkal halkabbak, mint a hagyományos „társaik”, emellett költséghatékony az üzemeltetésük is.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő az ünnepélyes átadón elmondta, mára Debrecen a magyarországi automotív ágazat egyik vezető városa lett. A BMW-beruházáson és a számos automotívipari nagy beszállítók megtelepedésén túl ugyanis Mercedes buszokat is szerelnek össze magyar fejlesztés alapján a cívisvárosban, az elektromos kukásautók pedig tovább gazdagítják ezt a sort. – Az Electromega Kft. – mely a Daniella cégcsoport tagja – fejlesztette a hajtásláncot, a vezérlést, és homologizálta ezeket a kukásautókat. Igaz, ezek a járművek drágábbak, de már 8 év után megtérül a használatuk. A tervezett üzemidejük megegyezik a hagyományos kukásautókkal, viszont nem terhelik a környezetet.

Fotó: Molnár Péter

„Debrecenben nagyon komoly elektromos haszongépjármű-gyártás indulhat be, most a világon az általános fejlesztéseket 4 évvel előzzük meg. Ha ezt ki tudjuk használni a gyártási kapacitások fejlesztésével, nyugodtan mondhatjuk, hogy az elektromos járműgyártás hazai fellegvára Debrecen lesz” – mondta Kósa Lajos. Papp László, Debrecen polgármestere hangsúlyozta, az ország első elektromos meghajtású kukásautói állnak majd üzembe a következő időszakban Debrecenben, Berettyóújfaluban, Hajdúböszörményben és Hajdúszoboszlón. – Debrecen a 2019-es önkormányzati választásokkal egyidejűleg egy új környezetpolitikát hirdetett, a korábbiakhoz képest is sokkal nagyobb hangsúllyal épül be a fenntarthatóság, a környezetvédelem és -tudatosság gondolata.

Fotó: Molnár Péter

A mai nap jelentettük meg azt a fontos információt, hogy a város tömegközlekedése is megújul, új buszokat szerez be a DKV Zrt., melyek a legmagasabb környezetvédelmi szempontoknak felelnek meg, és folyamatban van egy elektromos autóbusz beszerzésének előkészítése is. Ebbe a sorba illeszkednek ezek az elektromos kukásautók is, mely fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium által biztosított 512 millió forintos támogatásból valósult meg – mondta. Hozzátette: Debrecen járműiparának fejlődésének immár kézzelfogható jelei is megmutatkoznak.

A teljes cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Molnár Péter