időjárás 3°C Balázs 2023. február 3.
logo

Közúton teszteli a fogyasztáscsökkentő megoldásokat a teherautógyártó

Forrás: Autó-Motor
2021.09.20. 17:47
borítókép

A Volvo Trucks új járművének valós körülmények között kell majd bizonyítania.

A Volvo Trucks brazil részlege készítette el partnerekkel közösen az Efficiency Concept Truck járművet, amelynek valós körülmények között kell majd bizonyítania - olvasható az Autómotor.hu cikkében.

Egy 6×4-es hajtásképletű FH nyergesvontatóból építették meg a Volvo Trucks brazil részlegének munkatársai az Efficiency Concept Truck, azaz hatékonysági tanulmány teherautó prototípusát, amelynél a saját ötleteket és a partnerek fejlesztéseit felhasználva igyekeztek javítani a hatásfokon. A fülke tetején elhelyezett napelemek csökkentik a generátor terhelését, az orr megnyújtásával és az oldalsó burkolatok megnövelésével és a tükrök helyett kamerák alkalmazásával javították az aerodinamikát, az első felfüggesztésben 30 kg-mal könnyebb rugókat használnak, a felnik és a kerékagyak alumíniumból készülnek.

Az orrpanelt ugyan 17,5 centivel megnyújtották, de továbbra is belefér a törvény által előírt maximális hosszba a szerelvény, ugyanis közelebb vitték a fülkéhez a pótkocsit, a kisebb rés kevesebb turbulenciát okoz, így javítja a légellenállást. A motornál a turbófeltöltő módosításával növelték a nyomatékot, haladás közben így alacsonyabb fordulaton üzemel. Teljesen új az olajozási rendszer, a Volvo Trucks mérnökei által kifejlesztett VDS5 olajat használják, három helyett csak két szűrőelem található az olajkörben, a cserénél pedig nem a gravitációt használják, hanem az olajpumpát, így gyorsabb a folyamat. A Volvo Trucks brazil részlege közúti forgalomban teszteli majd a végrehajtott módosítások gyakorlati hatásait, és azok alapján döntenek majd arról, hogy az Efficiency Concept Truck mely elemei kerülnek majd át idővel a sorozatgyártásba.