A töltött káposzta az év végi ünnepi lakomák nélkülözhetetlen fogása, amiből csakis nagy adag készülhet. A Mindmegette konyhájában most M. Dobos Marianne, a Hír TV műsorvezetője a klasszikus szabolcsi verziót készítette el. Íme, a zseniális recept videón – olvasható a mindmegette.hu cikkében.
A szabolcsi töltött káposzta tökéletes egytálétel, ami fejes káposztából, paradicsommal készül. Ahány ház, annyi szokás - sokféleképpen készítik, de abban talán mindenki egyetért, hogy hideg tejföllel és friss kenyérrel tálalva a legfinomabb.
Most a Hír TV műsorvezetője, M. Dobos Marianne mutatja be, náluk hogy készül a szabolcsi töltött káposzta, amit egy kis házi paprikakrémmel is felturbózott!
A SZABOLCSI TÖLTÖTT KÁPOSZTA HOZZÁVALÓI:
- 1 fej fejes káposzta
- olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 kg darált sertéshús
- 15 dkg rizs
- paprikakrém
- só
- bors
- pirospaprika
- ételízesítő
- 1/2 l passzírozott paradicsom
A tálaláshoz:
- tejföl
ELKÉSZÍTÉS:
- A káposztát megtisztítjuk, majd a torzsáját kivágjuk. Forró vízben feltesszük főni. Ha már elkezd puhulni, leveleire szedjük.
- Olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is.
- A darált húshoz hozzáadjuk a száraz rizst, ízlés szerint a paprikakrémet, sót, borsot, pirospaprikát és ételízesítőt. Majd a fonnyadt hagymákat is hozzáöntjük, és az egészet összekeverjük.
- A káposztaleveleket elfelezzük, majd megtöltjük a darált húsos töltelékkel. (Ha vannak olyan levelek, amiket nem akarunk betölteni, mert nem olyan szépek, összevágjuk, és a fazék aljára tesszük.)
- A betöltött káposztákat a fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd 20-30 percig főzzük.
- Hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot. Az egészet összeforraljuk. Ha elkészült, tejföllel kínáljuk.