Az Irsai Olivér szedésével a megye mindkét borvidékén megkezdődött a szüret már augusztus utolsó hetében, ráadásul az egyéb fajták szüretelésébe is belefogtak az egri borvidéki gazdák – olvasható a Heves megyei hírportálon. a Heol.hu cikkében.
Gál Tibor egri szőlész-borász a Heol.hu cikkében úgy fogalmazott, hogy a megszokotthoz képest két héttel korábban, most hétfőn nekikezdtek a szüretnek. Minden körülményt mérlegelve megfelelő időpontnak találták a szeptember 5-i kezdést.
– Az idei év, a maga összes jellemzőjével rámutatott arra, hogy újra kell tanulni a szőlészkedést. Míg a tavalyi esztendő csapadékos volt, addig az idei rendkívül aszályos – mondta a szakember.
Gál Tibor azt is elárulta a lapnak, hogy a birtokuk közel felét átállították már organikus, vagy bio művelésre. A száraz időjárásnak köszönhetően pedig ezekben az ültetvényekben viszonylag egyszerűbb volt a feladatuk.
A prognosztizált 20-30 százalékkal kisebb termésátlag a borászatukban nem is okoz különösebb problémát, hiszen a minőség érdekében már korábban is jelentős korlátozásokat végeztek, ezeket most kisebb mértékűre vettek.
„Jellemzően a fürtszám, annyi, amennyit szerettünk volna, de méretük kisebb.”
Kiemelte:
Magas a mustfok, illetve a lé színanyag tartalma is. A vörösboroknál ez kifejezetten előnyös is.
A szakember hozzátette: Ugyanakkor alacsonyabb a savtartalom, így az idei évjárat lágyabb borokat eredményez majd. Pozitívan tekintünk az évjárat elé. Ami magát a szüretet illeti: biztosan kitart egy hónapig.
Az eredeti cikk ITT olvasható.
Borítókép: Elindult a szüret az Egri Borvidéken (Fotó: Berán Dániel/ Heves Megyei Hírlap)