időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Neked is ismerős? Ezek az online oktatás legnagyobb hátrányai

Forrás: Unilife
2021.03.18. 11:46
borítókép

Teljesen normális, ha nem érzed magad olyan motiváltnak az online szemeszter alatt, mint amikor személyesen részt vehetsz az órákon.

Emberpróbáló feladat elé kell nézniük diákoknak és tanároknak nap mint nap, hisz az online oktatás mindenki számára nehéz, megterhelő tud lenni.

Nincsenek biztosítva a megfelelő körülmények

Sokaknak nehézséget okoz az, hogy kialakítsanak megfelelő környezetet munkára, tanulásra. Ilyen esetben tanteremmé válik a konyhaasztal, az ágy, a kanapé és bármilyen tér, ahol ki tudod teríteni könyveid, jegyzeteid, és valamilyen módon végig tudod ülni óráid. Ezekkel az a baj, hogy így teljesen elmosódnak az életterek, nincs egy elválasztott kis kuckó, ahol biztosítva van a csend és a nyugalom számodra.

Figyelem!

Az egyik legnehezebb dolog figyelmesen végigülni egy órát úgy, hogy egy képernyőt kell bámulni. Ismerős az érzés, igaz? Még nagyobb kihívást jelenthet, ha ráadásul több mint másfél órán keresztül kell a laptopod előtt ülnöd, ilyen esetben esélytelen, hogy az órák teljes ideje alatt koncentrálj az előadásra.

Sokaknak nehezebben megy a koncentráció, vannak, akiknek esélye sincs arra, hogy nyugodtan készüljenek
Fotó: PEXELS

Beadandók, végeláthatatlan feladatok

A beadandók, előadások melletti feladatok végeláthatatlan sora szakad a diákokra, hisz sok esetben jelenléti óra sincs tartva, mindent önerőből kell megtalálni, megérteni, sokszor minimális segítséggel.

Melyik platform?

Szinte lehetetlenné vált követni, hogy az egyes órák melyik platformon vannak megtartva. Teams, Zoom, Google Meets, Drive és az egyetem által biztosított felületek. Ráadásul sokszor egy órához több felület is kell használni. Lehetetlen követni: a félév elején diákok ezrei ülnek összezavarodva a laptopjuk előtt, mire rájönnek, hogy a harminc perce elkezdődött órájuk nem Teamsen, hanem Zoomon zajlik. Reméljük, hamarosan vége ennek az időszaknak...

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.