időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Így kérj fizetésemelést, hogy garantáltan sikerrel járj

Forrás: Unilife
2021.08.09. 09:59
borítókép

Úgy érzed több járna, de nem tudod hogyan kérd? Íme néhány tipp, ami segítségedre lehet – írja a UniLife.

Kutatások szerint a dolgozók fele még sosem kért a főnökétől fizetésemelést. Miért ilyen nehéz kiállni magunkért és elkérni, ami szerintünk jogosan jár? Általában benne van a kultúránkban, hogy félünk a pénzről beszélni és attól is tartunk, hogy ha több pénzt kérünk, követelőzőnek és udvariatlannak tűnünk majd. Akkor mégis, hogy lehet jól csinálni?

Emlékezz, hogy partnerek vagytok

Ne úgy tekints magadra, mint aki hátrányban van, a főnöködre pedig ne ellenségként gondolj. Ti tulajdonképpen üzletfelek vagytok: te a munkádat és tudásodat adod az ő céljaihoz, ő pedig ezért pénzt fizet neked. Neki is érdekében áll, hogy jó fizetést adjon, hiszen aki úgy érzi, hogy igazságos fizetést kap és megbecsülik, az jól is dolgozik.

Készülj fel az érvekre

Egy tökéletes világban csak az előző pontban leírtak történnének, vagyis megkapnád, ami jár, azért, mert így igazságos. A valóságban azonban sokat számít, hogy ki vagy és e szerint kell alkudoznod. A nőket például hajlamosabbak vagyunk követelőzőnek tartani, amikor emelést kérnek és arra is mindig van érv, hogy miért nem alkalmas épp a cég számára a többletkiadás, ezért fontos erre egy elkerülő stratégiát kialakítani (pl. megtalálni a megfelelő pillanatot, lásd a következő pontot).

Használd ki az alkalmat

Ugyanaz a logika, mint amikor akkor kértél valamit a szüleidtől, amikor jó hangulatban voltak. Az ideális pillanat, amikor a cég sikereket ér el és jó anyagi helyzetben van, ami a te munkádnak is köszönhető, például épp elértél egy nagyobb eredményt, befejeztél egy projektet.

Légy őszinte és reális

Egy felmérés szerint a válaszadók 39 százaléka hazudta már, hogy jobb ajánlatot kapott, azért, hogy nagyobb fizetést kaphasson. Amellett, hogy ez nem etikus, még veszélyes is, ha ugyanis lebuksz, az rendkívül kínos. Ehelyett inkább kutakodj egy kicsit, hogy teljesen képben légy, mi a reális fizetés a pozícióban a te képesítéseddel.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Pexels