Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Hogyan hat a közösségi média étkezési szokásainkra?

A közösségi média átszövi mindennapjainkat, nem meglepő tehát, hogy arra is hatással van, hogyan étkezünk.

null

A rengeteg online fellelhető információ azonban nem mindig helytálló, a fiatalabb korosztály számára pedig egyenesen veszélyes lehet egy-egy trend vagy tévhit – írja az Unilife.hu. Antal Emese dietetikus, szociológus gondolatai a helyes táplálkozás mibenlététéről, a közösségi média és a kortársak ráhatásáról.

Családi minták

Kezdetekben még csak és kizárólag az otthonról hozott minták befolyásolják étkezési szokásainkat, a kortársak és a külső hatások csak később kerülnek a képbe. Éppen ezért nagyon fontos, hogy folyamatosan, egészen kis kortól kezdve, törekedjünk arra, hogy gyermekeink elsajátítsák a helyes táplálkozás alapjait. Amikor a gyermek bekerül egy közösségbe, mondjuk a bölcsődébe, attól függ, hogy megeszi-e majd az ottani tízórait, hogy mit látott otthon.

Nyilván a társak is hatással vannak rá, de a legfőbb mintát otthonról hozzuk. 

Ahhoz szoknak hozzá, amit otthon kapnak, és valószínűsíthető, hogy később sem fognak máshogyan étkezni. Mivel később, tinédzser koruktól már rengeteg időt töltenek online, az ott látott tartalmak is nagy hatással vannak rájuk, de az alapokat még fiatal korban a szülőknek kell lefektetni.

Az utóbbi években a közösségi média vált az információszerzés egyik meghatározó forrásává, így az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretek kialakulásában és terjedésében is fontos szerepet tölt be.

Táplálkozási Ismeretek Kutatása

A Tét Platform Egyesület 2016-ban készített egy reprezentatív kutatást, amelynek eredményeit a felnőttek körében készült vizsgálatokat összefoglaló Fehér Könyv tartalmazza. A Táplálkozási Ismeretek Kutatásában vizsgálták a közösségi média hatását az egészségtudatosságra, valamint a magyar társadalom témával kapcsolatos tájékozottságát.

Az eredmények megmutatták, hogy bár az online kommunikáció egyfelől hihetetlen tudásbázist kínál számukra, a hatalmas információs tömegben megjelenő elméletek, trendek sokasága között nehéz eligazodni, kiválasztani a valós, verifikálható tartalmakat.

Influenszerek hatása az étkezésre

Az információszerzést és a felhasználói, laikus tudásbázis építését befolyásolók körében négy csoport emelhető ki: szakemberek, peer-to-peer kapcsolatok, celebek és guruk, valamint gasztrobloggerek.

Az információ átadásában és a felhasználókban élő kép kialakításában jelenleg a valós, dietetikusi/orvosi szakértelem kis szerepet játszik. Hozzájuk többnyire akkor fordulnak, ha komolyabb egészségi problémával küzdenek, amely következtében módosítani, vagy teljesen át kell alakítani táplálkozásukat.

Fotó: Pixabay

A „peer-to-peer" információcserén alapuló tájékozódás, a felhasználók közötti információáramlás során egy-egy téma köré csoportok szerveződnek, melyek lehetőséget ad tagjaiknak, hogy bizonyos témákban elmélyüljenek, kérdéseikre választ kapjanak.

A tematikus közösségekben az anonimitás biztosítása miatt a hozzászólók szégyenérzet nélkül és nyitottan teszik fel kérdéseiket, számolnak be személyes tapasztalataikról. A felhasználók saját bevallásuk szerint gyakran egy-egy ilyen közösség tanácsaiban jobban bíznak, mint saját orvosuk, dietetikusuk véleményében, annál is inkább, mert legtöbbször gyors eredményt ígérnek, nem életmód-, hanem csak étrendváltoztatást javasolnak.

Az influenszerekre egyszerre tekintenek szakértőként és motivációként. A gasztrobloggereket pedig a felhasználók folyamatosan követik, olvassák a kedvelt blogokat, szívesen kipróbálják a publikált recepteket, életvitelszerű tanácsaikat is megfogadják.

Netes információk befogadása

A felhasználók a webes tartalmakban keresnek információkat és építenek tudást arról, hogy az egyes általuk egészségtelennek vélt alapanyagot mivel tudják kiváltani annak érdekében, hogy a megszokott ízekről ne kelljen lemondaniuk.

Sokszor nyitottabbak az eléjük tárt, könnyen elérhető és erőfeszítés nélkül megérthető, nem igazolt információkra, mint a szakmai ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkező szakemberek véleményére.

Ennek ellenére megfigyelhető, hogy egyre többen ismerik fel az egészséges életmód előnyeit, és próbálják meg mindennapjaikat ennek megfelelően alakítani: a tudatos táplálkozás és az aktív testmozgás mellett sokan lelki egyensúlyukra is odafigyelnek.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.