időjárás -1°C Mária 2021. December 8.
logo

Miniszobrok nyomában Budán - fedezd fel a fővárost!

Forrás: Unilife
2021.10.20. 17:14

Friss egyetemistaként vidékről belecsöppenni a fővárosi életbe nem egyszerű dolog. Ha te is szeretnéd kicsit jobban megismerni Budapestet, akkor ez a cikk neked szól.

Friss egyetemistaként vidékről belecsöppenni a fővárosi életbe nem egyszerű dolog, hiszen időbe telik, amíg az ember megszokja és felfedezi az új környezetét. Ha te is szeretnéd kicsit jobban megismerni Budapestet, de a szokásos Parlament-Bazilika-Lánchíd hármas mellett egy kicsit többre vágynál, akkor ez a cikk neked szól – olvasható az Origo cikkében.

Cikksorozatunkban olyan rejtett budapesti helyszíneket és érdekességeket gyűjtöttünk össze, amelyek talán még azoknak is újdonságokkal szolgálnak, akik születésük óta a fővárosban élnek. Az első részben Mihail Kolodko miniszobrait ismerheted meg.

Mihail Kolodko anyai ágon magyar származású, de ukrán születésű szobrászművész. Az elmúlt évek során szülővárosán, Ungváron kívül Budapesten is megjelentek alkotásai, mi pedig a budai oldalon lévőket gyűjtöttük most össze.

A Főkukac szobra, Bem rakpart 15.

Fotó: MEDIAWORKS

Ha a Bem rakpart környékén jársz, akkor könnyedén belefuthatsz a Sajdik Ferenc rajzfilmjéből, A nagy ho-ho-horgászból ismert Főkukac miniszobrába. A Halász utcai villamosmegálló közelében találhatod meg, az időnként kötött sálat és sapkát is viselő Főkukacot.

Rubik-kocka, Batthyány tér

Fotó: MEDIAWORKS

A Főkukac szobrától nem messze, a Batthyány téren megtalálsz még egy érdekes Kolodko alkotást, ami nem más, mint egy Rubik-kocka. Ezt a Vám utca magasságában, a rakpart lépcsőjén láthatod.

Szomorú tank, Bem rakpart 27.

Fotó: MEDIAWORKS

Szintén a Batthyány térhez közel, a villamosmegállónál lévő Kossuth-híd emlékkőnél látható a szomorú tank miniszobra, amely lekonyult csövével a túlsó partot, a szemben lévő Országházat kémleli.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: MEDIAWORKS