Keresés
Magyar Nemzet
2020. január 28., kedd, Károly, Karola napja

Címke: apáti ferenc

10 cikk 1/1 oldal

Elvitte a diótermést a fúrólégy

A Dunántúlon számos olyan ültetvény van, ahol szinte a teljes termést tönkretette a rovar. A kártevő terjedése miatt néhány éven belül a dunántúlihoz hasonló helyzetre lehet számítani az egész országban.

Mint a hímes tojással

Napjainkban az almafák is egészen másként néznek ki, mint ahogyan azt évszázadokig megszoktuk, a gyümölcsöt pedig jószerivel nem is termelik, hanem tulajdonképpen gyártják.

Nem lesz háromszáz forintnál olcsóbb alma

A sokéves, 600 ezer tonna körüli átlagos mennyiségnél harmadával kevesebb, alig 400 ezer tonna lehet az idei almatermés, ami a korábbi, pesszimista becslésnél is gyengébb.

Nem indult jól a szilvaszezon, de van még remény

Átlagos szilvatermést várnak idén a gazdálkodók. Az időjárás miatt számos helyen terméskieséssel kellett számolniuk a gazdáknak, a jégverések miatt pedig minőségi problémák is akadnak a gyümölccsel.

Átlagon aluli lesz az idei almatermés

Fele annyi alma teremhet az idén hazánkban, mint tavaly, ráadásul a minőséggel is gondok lehetnek. Az időjárás miatt az elmúlt évi rekordtermés után az EU egészében gyengébb szezon várható.

Közepesnél enyhén jobb lehet idén a szilvatermés

Magyarországon az egy főre jutó fogyasztás alacsony, mintegy 1,3 kilogrammot tesz ki. A szilvatermés mintegy 80 százalékát a belföldi piacon értékesítik, 20 százaléka pedig export. A termés szűk fele a feldolgozóiparba kerül, bő fele pedig a belföldi vagy külföldi frisspiacra.

Nem bírja az új klímát a málna

Bár egyre több boltban és piacon lehet találkozni apró málna-, ribizli- vagy szedercsomagokkal, azonban a dobozok többségé­ben importgyümölcs van.

Kevés és drága lesz idén az alma

Az idén a szélsőséges időjárás miatt várhatóan 450 ezer tonna lesz az almatermés, amely a tavalyi mennyiség fele, a tízéves átlagtermésnél pedig mintegy 25 százalékkal alacsonyabb.

Korrektebb áralkut köthet a termelő

Szabályozottabb körülmények között szerződhet a termelő és a feldolgozó már az idei meggyszezonra, amennyiben az Országgyűlés elfogadja az erről szóló jogszabálytervezetet.
10 cikk 1/1 oldal
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …