Brutális termékekkel érkezik az AMD, bajban lehet az Intel

Jönnek a valós idejű sugárkövetésre képes Radeonok is.

Forrás: origo.hu2020. 09. 10. 20:20
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan kezdetét veszi az AMD év végére tervezett bejelentéscunamija, a jövő hónap során a vállalat két jelentős eseményen fogja bemutatni a legfontosabb újdonságait.

Október 8-án az első Zen 3 mikroarchitektúrát használó processzorairól hull majd le a lepel, ezek az asztali számítógépekbe szánt Ryzen 4000 családjának a tagjai lesznek.

A központi egységekről annyit lehet tudni, hogy a jelenlegi Zen 2-es modellekhez képest olyan 10-15%-kal lehetnek jobbak az órajelenként végrehajtható utasítások (IPC) számában, ami nagy előrelépés, és komoly fejfájást fognak okozni a küszködő Intel számára.

Nem világos, hogy a magszám emelésére, vagy egyéb látványos fejlesztésekre lehet-e számítani a Zen 3-as processzoroktól.

Fotó: Pexels

A talán ennél is fontosabb sajtótájékoztatóját október 28-ra ütemezte az AMD, az eseményen az első RDNA2 architektúrát használó Radeon videokártyák mutatkoznak majd be.

Ez az alaptechnológia dolgozik a PlayStation 5 és az Xbox Series X|S játékkonzolokban is, a Radeon RX 6000 videokártyák a GeForce RTX-ekhez hasonlóan támogatni fogják a valós idejű sugárkövetést (ray tracinget), így mérföldkövek lesznek a vállalat történetében.

Az RDNA2 a wattonkénti teljesítmény arányában olyan 50 százalékkal lehet jobb az elődjénél, de nyitott kérdés, hogy Radeon RX 6000 kártyák képesek lesznek-e megszorongatni az eszement teljesítményt felmutató GeForce RTX 3000 modelleket, az NVIDIA nagyon kitett magáért a termékekkel.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.