Kiszivároghattak Radeon RX 6600 grafikus kártyák

Plusz feltűnt a színen az AMD leggyengébb új grafikus processzora is.

Forrás: ORIGO.HU2021. 05. 15. 14:14
null
A kép csak illusztráció Forrás: AMD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban szinte özönleni kezdtek az információk az AMD következőre piacra kerülő videokártyái kapcsán. A vállalat által még az idei év első felére ígért Radeon RX 6600 és Radeon RX 6600 XT modellek neveinek AsRock által bejegyzését követően most a ChipHell egyik szivárogtatójának hála fény derülhetett a 8 GB GDDR6 videomemóriával szerelt videokártyák szinte összes specifikációjára – olvasható az Origo cikkében.

A kép csak illusztráció
Fotó: AMD

Az adatok kifejezetten földhöz ragadtak és hihetőek. A jelek szerint mindkét videokártya ténylegesen piacra kerülhet, és az eltérő mennyiségű feldolgozóegységüknek köszönhetően lesz köztük érdemi teljesítménybeli különbség: az erősebbik 2048, a lassabbik pedig 1792 stream processzort kaphatott.

Némi csalódást jelent, hogy a valós idejű sugárkövetést is támogató Navi 23 grafikus vezérlőt használó kártyák a GPU-Z adatai szerint ugyan támogatják a PCI Express 4.0 szabványt, azonban a várt 16 helyett csak 8 sínt használnak; az AMD ugyanezt játszotta annak idején a Radeon RX 5500 XT-nél is.

Mindeközben az AMD linuxos driveréből információk érkeztek a Beige Goby kódnevű Navi 24 grafikus processzorról is, ez hajthatja a vállalat legolcsóbb RDNA2 architektúrás grafikus kártyáit, amelyek potenciálisan a Radeon RX 6500 / RX 6400 néven kerülhetnek majd piacra valamikor az év későbbi részében. Az adatok alapján a chip maximum 1024 darab stream processzort tartalmaz, a memóriavezérlője pedig 64 bites, az erre épülő videokártyák abszolút belépőkategóriásak lesznek.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.