Már a okosizzón is fut a klasszikus retró játék

Viszont a jelek szerint a vállalatnak nem tetszett a mutatvány – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 06. 20. 10:20
null
Már az IKEA okosizzóján is fut a DOOM Forrás: YOUTUBE (KÉPERNYŐKÉP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel két évtizedes hagyománynak örvend az 1993-as évjáratú DOOM legfurább eszközökön való játszhatóvá tétele, a Next-Hack blog egyik írója pedig most új szintre emelte a sportot, sikerült működésre bírni az ikonikus játékot a GU10 foglalatos IKEA Trådfri okosizzón.

Már az IKEA okosizzóján is fut a DOOM
Fotó: YouTube (képernyőkép)

A projekt megvalósítása jelentős kihívást jelentett. Az okosizzó mikrokontrollerében lévő 80 MHz-es ARM Cortex-M33 processzor teljesítménye még elégséges volt a DOOM futtatásához, azonban a 108 kilobyte memória és az 1 megabyte háttértár túlságosan szűkösnek bizonyult.

Emellett az okosizzó nem kínál kijelző és hangszóró csatlakoztatásához szükséges kimeneteket, így elég sok mindent kellett hozzáhekkelni a nyomtatott áramköri lapjához, mire a szokásosnál gyengébb audiovizuális élményt nyújtva, de ténylegesen játszhatóvá vált rajta a játék.

Hírünk írásakor a projekt blogbejegyzése és demonstrációs videója már nem volt elérhető, az alkotó szerint ugyanis megkérték az összes nyilvánosságra hozott anyag eltávolítására. Azt nem árulta el, hogy kicsoda és miért kötött bele rekordsebességgel a projektbe, feltehetően az IKEA sajtóosztályának egy vérmes munkatársa kezdett mondvacsinált okból fenyegetőzni.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.