A Facebook szerint nem hackelték meg

Helyette csak visszaéltek egy funkciójával, semmibe véve a szerződési feltételeket.

Forrás: ORIGO.HU2021. 04. 07. 17:44
null
A kép illusztráció Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási hullámokat vetett a napokban, hogy 533 millió facebookozó információi váltak szabadon elérhetővé az interneten, az adatok eredetileg egy 2019-es hackelés során kerültek ki a cégtől. A Facebook most közleményt adott ki a témában, amelyben árnyalni kívánja az ügyről kialakult képet, részben miután több adatvédelmi szerv vizsgálatot indított miatta – olvasható az Origo cikkében.

A közösségi szolgáltatás szerint a valóság az, hogy a napokban nyilvánosságra került információk nem egy klasszikus hackelés során kerültek illetéktelenek kezébe. A bűnözők az automatizált ismerőskereső funkciójával éltek vissza, gépi módon a birtokukban lévő adatokkal etették azt, majd naplózták a kimenetét, így jutottak az óriási adattömeghez.

A kép illusztráció
Fotó: PIXABAY

A tevékenység sértette a Facebook felhasználási feltételeit, ám sajnos az internetes bűnözőket cseppet sem zavarta ez a jogi probléma, így a tömeges visszaélés felfedezését követően a Facebook kénytelen volt technikai lépéseket tenni a további adatlopás megakadályozására.

A Facebook magyarázata nem változtat a tényen, hogy nem volt képes az elvárható módon kezelni és megvédeni a felhasználói adatokat: kötelessége lett volna már a kezdetektől fogva, proaktívan technikai lépéseket tenni az efféle visszaélések megakadályozására.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Megtudhatja, hogy érintett-e a legújabb netes adatlopásban

A használt e-mail-címének megadásával fény deríthet a rejtélyre. A napokban 553 millió facebookozó bizonyos adatai váltak szabadon elérhetővé az interneten, az adatszivárgás 377 ezer magyar felhasználót is érint. A Facebook nem kínál lehetőséget az érintettség kiderítésére, azonban az adatszivárgásokra való figyelmeztetésre szakosodott, ingyenesen használható Have I Been Pwned adatbázisába máris bekerültek a most napvilágra került információk – olvasható az Origo cikkében.

Ennek köszönhetően bárki könnyedén ellenőrizheti az incidensben való érintettségét: csak meg kell adni a Facebookon beállított e-mail-címet az említett webhelyen, mire az kilistázza az összes olyan ismert adatlopást, amelyben kiszivárgott a kérdéses levelezőcímhez tartozó felhasználói fiók. Jelen esetben a facebookos jelszó megváltoztatása rossz hír esetén nem indokolt, azt nem sikerült kilopniuk annak idején a hackereknek.

További érdekesség, hogy a Have I Been Pwned oldalon személyre szabott e-mailes riasztás is kérhető a jövőbeli incidensekről, érdemes megfontolni az erre való feliratkozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.