Megtudhatja, hogy érintett-e a legújabb netes adatlopásban

A használt e-mail-címének megadásával fény deríthet a rejtélyre – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 04. 06. 16:44
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban 553 millió facebookozó bizonyos adatai váltak szabadon elérhetővé az interneten, az adatszivárgás 377 ezer magyar felhasználót is érint. A Facebook nem kínál lehetőséget az érintettség kiderítésére, azonban az adatszivárgásokra való figyelmeztetésre szakosodott, ingyenesen használható Have I Been Pwned adatbázisába máris bekerültek a most napvilágra került információk.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Ennek köszönhetően bárki könnyedén ellenőrizheti az incidensben való érintettségét: csak meg kell adni a Facebookon beállított e-mail-címet az említett webhelyen, mire az kilistázza az összes olyan ismert adatlopást, amelyben kiszivárgott a kérdéses levelezőcímhez tartozó felhasználói fiók. Jelen esetben a facebookos jelszó megváltoztatása rossz hír esetén nem indokolt, azt nem sikerült kilopniuk annak idején a hackereknek.

További érdekesség, hogy a Have I Been Pwned oldalon személyre szabott e-mailes riasztás is kérhető a jövőbeli incidensekről, érdemes megfontolni az erre való feliratkozást.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Több százezer magyar felhasználó adatait lopták el a legnagyobb közösségi oldalról

Óriási botrány van kirobbanóban a Facebooknál, a Business Insider beszámolója szerint 553 millió facebookozó adatait lehet teljesen ingyenesen elérni egy aránylag ismeretlen hackerfórumon. Az adatbázisban lévő információk java nyilvánosan böngészhető és kideríthető (például név, város, ország, születési dátum, e-mail-cím), az igazi problémát az áldozatok telefonszámainak kiszivárgása jelenti. Jelszavakat szerencsére nem tartalmaz az adatbázis.

A Facebook szerint a most szabadon elérhetővé vált adatokat 2019-ben lopták ki egy sebezhetőségen keresztül. A nyilvánosságra került adatbázisban összesen 553 millió facebookozó adatai találhatóak meg a világ minden tájáról, bő 377 ezer magyar felhasználó érintett. A szabadon elérhetővé vált információk leginkább adathalászatra lehetnek felhasználhatóak, de megszemélyesítésre épülő bűncselekmények, akár SIM-cserés támadás kivitelezése sem feltétlenül lehetetlen velük. Az utóbbi során csalók átveszik az irányítást mások telefonszámai felett, hogy megkaparintsák az SMS-ben kiküldött kétlépcsős azonosítókódjaikat, így el tudják utalni a pénzt a bankszámláikról.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.