Így változott meg a Windows az elmúlt 34 évben

Ha minden jól megy, akkor idén hivatalosan is mindenki számára elérhetővé válik az új Windows. Ez pedig akkora hírértékkel bír, hogy az ezzel kapcsolatos információk még a közéleti és bulvár médiában is rendszeresen megjelennek. Ha jobban belegondolunk, ez nem is véletlen, hiszen ha van program, amely hatással van a számítógépet használók nagy részének mindennapjaira, legyen szó munkáról vagy szórakozásról, az a Microsoft operációs rendszere – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 07. 11. 19:47
null
A Windows 11 hivatalos logója Forrás: YOUTUBE (KÉPERNYŐKÉP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De hogy jutottunk idáig? Hogy válhatott ennyire befolyásossá egy ilyen szoftver? Mi a Windows sikerének a titka? Az Origó mostani cikkében azokat a mérföldköveket veszik sorra, amelyek segítségével meglelhetjük a válaszokat e kérdésekre.

Az első

Ma már talán nehéz elképzelni, de a számítógépek operációs rendszereinek egykor nem volt grafikus kezelőfelülete. Nem voltak ikonok, ablakok, mindent kézzel kellett bepötyögni, ami nagyon hosszadalmas és kényelmetlen procedúra volt. Bill Gates, a Microsoft legendás vezére 1981-ben találkozott az első olyan programkezdeménnyel, ami ezeket a feladatokat grafikus, a laikusok számára is könnyen átlátható és kezelhető környezetbe helyezte volna. Annak hatására vágott bele egy saját, ilyen jellegű szoftver megalkotásába, hogy a nagy rivális Apple 1983-ban egy teljesen jól használható megoldást tett le az asztalra, ami az Apple Lisa rendszerén futott.

1985-ben elő is rukkolt a Microsoft a kész termékkel, amely a keresztségben a Windows, azaz „ablakok” nevet kapta, és az MS DOS operációs rendszerrel szimbiózisban működött.

A feladata az volt, hogy könnyebbé és egyszerűbbé tegye a különféle programok futtatását egy olyan grafikus kezelőfelület segítségével, ahol az említett szoftverek, illetve funkciók úgynevezett ablakokban (innen jön az elnevezés), tehát egymástól elkülönülő, egyedileg vezérelhető zónákban jelennek meg.

A Windows 11 hivatalos logója
Fotó: YouTube (Képernyőkép)

A Windows nagy újdonsága volt, hogy lehetővé tette a programok egy idejű futtatását, ráadásul úgy, hogy az említett ablakok mérete változtatható volt, így akár több alkalmazást is egymás mellé lehetett pakolni és egyszerre használni. Ez ma már totálisan természetesnek tűnik, de a maga idejében bizony forradalminak számított az IBM PC számítógépek világában.

Windows magyarul

Az első Windows nagy sikert aratott, de rögtön látszódott, hogy van még hova fejlődni. 1987-ben érkezett a Windows 2.0, amelybe új funkciók érkeztek, és picit stabilabb, valamint gyorsabb volt, mint elődje.

Az igazán nagy ugrást az 1990-ben debütáló Windows 3.0 jelentette, amelynek 1992-ben megjelent a 3.1 nevű változata, amely az első magyar nyelven is elérhető Windows program volt.

Ez még mindig MS DOS alapon futott, viszont már 16 színben pompázott, sokkal jobban nézett ki, mint az úttörő elődök. Emellett támogatta a 386-os processzorokat, ezáltal lényegesen gyorsabb volt elődeinél. Megjelent a multimédiás támogatás, ami szintén nagy ugrást jelentett a felhasználók tömegének megnyeréséért vívott harcban.

A fejlődés legnagyobb hozadéka az volt, hogy rengeteg külső fejlesztőcég és partner fogadta el a Windowst, ami kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy a Microsoft megoldása szép lassan megkerülhetetlenné kezdett válni.

Radikális váltás

Ma már tudjuk, hogy az 1995 nyarán berobbanó Windows 95 lett a számítástechnika történetének egyik legfontosabb és legnagyobb változást hozó szoftvere. Ez már maga egy operációs rendszer, tehát nem csak egy DOS-ra ráhúzott köntös. Itt jelent meg az úgynevezett Plug and Play szolgáltatás, ami óriási segítséget nyújtott a felhasználóknak a szoftver- és hardvertelepítésben. Az elődeinél sokkal-sokkal szebb, gyorsabb és okosabb volt. A magyar nyelven is kommunikáló Windows 95 kulcsszerepet játszott abban, hogy a teljesen hétköznapi, semmilyen technológiai háttérrel nem rendelkező felhasználókat is közel hozza a számítástechnikához. Viszont tény, hogy nagyon sok kritika érte a stabilitás miatt.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

A Windows 11-ben állítólag már nem lesz kékhalál

A Microsoft következő operációs rendszeréből eltűnik a legendás kékhalál, a helyét fekete hibaképernyő veszi át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.