Megint van potyautas az amerikai űrhajó fedélzetén

Mint az éles szemű olvasók felfedezhetik, az előző, májusi küldetéshez hasonlóan most is akadt valaki, aki nem szerepel az utaslistán – írja a feol.hu.

Forrás: MW2020. 11. 16. 20:50
null
A Crew-1 küldetés asztronautái Forrás: MTI/AP/NASA/SpaceX
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A potyautas nem más, mint Yoda, az oly sokáig visszavonultan élő Jedi mester, aki a súlytalanság állapotában himbálódzik a fülkében.

Elindította első üzemszerű űrmisszióját vasárnap éjjel Elon Musk amerikai high-tech vállalkozó SpaceX magán űrhajózási társasága, négy asztronautát küldve a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az először fél évvel ezelőtt kipróbált Crew Dragon űrhajójában.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Cape Canaveral-i űrközpontjából közép-európai idő szerint hétfőn 01:27-kor elindított űrhajó startját élőben közvetítették.

A Crew Dragont magasba emelő és többször felhasználható Falcon 9-es rakéta első fokozata egypercnyi repülés után a terveknek megfelelően levált és visszatért egy úszó platformra az Atlanti-óceánon.

A Crew-1 küldetés asztronautái
Fotó: MTI/AP/NASA/SpaceX

Maga Elon Musk nem volt jelen az indításnál, mert koronavírus-fertőzés gyanúja miatt karanténban van, de követte az eseményt, és elégedettségét szintén a Twitteren jelezte.

A NASA és a SpaceX megállapodása szerint a mostanit még öt másik teljes űrmisszió követi 15 hónapon belül, s a vállalat közben űrturisták – például Tom Cruise színész – számára is indít majd „űrkirándulásokat”.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Új, magyar fejlesztésű kérdezz-felelek oldal indul

100 ezer ember kollektív bölcsessége többre megy, mint egy emberé. A Quanswer egy új kérdések-válaszok típusú közösségi oldal, amelyik felismerte: ha egy közösségi felületen hasznos választ akarunk kapni, akkor ahhoz komoly tudatosságra van szükség a fejlesztők részéről – írja az origo.hu.

Az oldal ötletgazdái fiatal erdélyi IT-szakemberek, Vigh Ferenc és Madaras László, akik nem titkolt módon a meglévő Q&A típusú oldalak, például a gyakorikérdések.hu minőségi konkurenciáját szeretnék megépíteni. Az ötlet a következő: adjunk hasznos választ a kérdezőnek például úgy, hogy szakértőket vonunk be a válaszadásba.

A Quanswer egy olyan portál, ahol bárki kérdezhet bármilyen témában. Abban különbözik a többi kérdezz-felelek oldaltól, hogy itt minősített felhasználók is válaszolhatnak a kérdésekre, akiknek a hozzáértését az oldal ellenőrzi, így a „trollkodás„ helyett valódi segítséget kaphatnak a kérdezők.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.