Sikeresen visszatért a Földre a Szojuz űrhajó legénysége

A Szojuz MSZ–16-os űrhajó legénysége fél évet tartózkodott a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

Forrás: MW2020. 10. 22. 15:38
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szojuz MSZ–16-os űrhajó legénysége, Anatolij Ivanisin és Ivan Vagner orosz, illetve Chris Cassidy amerikai űrhajós fél évet tartózkodott a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) csütörtöki beszámolója szerint az űrhajó leszállóegysége közép-európai idő szerint csütörtök hajnali 4 óra 20 perckor ért földet a kazahsztáni Zsezkazgantól mintegy 147 kilométerre délnyugatra. 402 kilométeres útjukat körülbelül 3 óra 20 perc alatt tették meg.

A koronavírus-járvány miatt minimális létszámú csapat fogadta a visszatérőket, és előzetesen mindenkit teszteltek a vírusra. Gyors orvosi ellenőrzés után helikopterrel Zsezkazganba szállították a legénységet, majd onnan az orosz űrhajósok Moszkvába repülnek, Chris Cassidy pedig az Egyesült Államokba.

Az űrutazók április 9-én érkeztek meg a Nemzetközi Űrállomásra, és missziójuk 196 napig tartott. Ezalatt az ISS 3136-szor kerülte meg a Földet, és több mint 133 millió kilométert tett meg.

Ivanisin már edzett kozmonauta, összesen 476 napot töltött a világűrben. A küldetés parancsnoka, Cassidy 378 napot töltött az űrben, míg Vagnernek ez volt az első útja.

A triót Szergej Rizskov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, illetve Kate Rubins amerikai asztronauta váltotta. Ők a minap a Szojuz MSZ–17-es űrhajón érkeztek az ISS-re, és 117 napot töltenek az űrállomáson.

Novemberben négy űrhajós – három amerikai és egy japán – keresi fel a Nemzetközi Űrállomást, a SpaceX űrkutatási magánvállalat Crew Dragon űrhajójával érkeznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.