Váratlan szövetségest kapott a kínai vállalat az 5G-s piacon

Az Ericsson is tiltakozik az ellen, hogy Svédország kitiltsa az 5G-s infrastruktúrájából a Huawei-t – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 11. 23. 18:20
null
Hannover, 2019. április 1. A Huawei kínai távközlési vállalat logója a Hannoveri Vásáron 2019. április 1-jén. Ebben az évben Svédország az április 5-ig tartó vásár díszvendége. MTI/EPA/Jens Schlüter Fotó: Jens Schlüter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Britannia mellett többek között Svédország is kitiltotta idén az 5G-s infrastruktúrájából a Huawei-t. A kínai cég nemrég már jelezte, hogy ha a brit vezetés megengedi, akkor szeretne a Huawei visszatérni a brit piacra és 5G-s hálózatba. Most pedig egy nem várt szövetségest is kapott a kínai óriás, kiállt mellette az egyik riválisa, az Ericsson.

Az Ericsson ügyvezetője, Borje Ekholm nemrég arról beszélt egy interjúban, hogy a svéd tiltás korlátozza a szabad versenyt és kereskedelmet, illetve késlelteti az új technológiák terjedését.

A jelenlegi szabályozások keretében Huawei és ZTE termékre nem építhetnek a telekomcégek Svédországban, 2025-ig a meglévőket is ki kellene vegyék az infrastruktúrából.

Az ellenségem ellensége a barátom?
MTI/EPA/Jens Schlüter

Az Ericsson szerint fontosak a nyílt piacok, és a biztonság szem előtt tartása mellett egyetlen céget sem kellene kitiltani. Az Ericssonnak persze az sem tesz jót, hogy a bírósági fellebbezés miatt eleve lelassul az 5G-s hálózatok építése.

Sok helyen kiemelten foglalkoznak az 5G-vel, azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy az nem akkora szenzáció az emberek számára. Egyre kevesebben hajlandóak felárat fizetni az 5G-ért, legyen szó új mobilról vagy mobilos előfizetésről. A dolog nem véletlen: az árak nagyon megemelkedtek, az 5G-s hálózatok azonban sokszor csak egy-egy utcasarkon működnek jól. Ráadásul a gyors LTE-hálózatok eleve alig maradnak le ezektől sebességben, miközben lefedettségben sokkal jobbak és stabilabbak.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA érheti el.

Megszólalt a Huawei egyik legnagyobb konkurense

Korlátozza a szabad versenyt és kereskedelmet, végső soron pedig hátrányos hatással van az egész gazdaság versenyképességére is a Huawei kizárása az 5G mobil hálózati fejlesztésekből Svédországban konkurense, az Ericsson vezérigazgatója szerint.

Borje Ekholm, a svéd Ericsson mobil távközlési berendezésgyártó konszern, a távközlési ágazatban a Huawei egyik legnagyobb konkurensének vezérigazgatója a brit Financial Times lapnak adott interjúban leszögezte, hogy fontosnak tartja a verseny és a kereskedelem szabadságának megőrzését.

Korábban a Huaweit nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kizárták az 5G hálózati fejlesztésből Svédországban. Egy bíróság azonban ennek a döntésnek egyes elemeit felfüggesztette. A svéd PTS távközlési felügyelet ezt követően viszont leállította az 5G hálózati frekvencia aukciót.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.