A legújabb magyar filmeket láthatjuk premier előtt

Fesztiválsikereket és új magyar filmeket vetítenek premier előtt az 5. Európai Art Mozi Napon, november 8-án – közölték a szervezők.

Forrás: origo.hu2020. 10. 30. 19:24
magyar
Forrás: YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi eseményhez idén 26 magyarországi művészmozi csatlakozott, a hazai programot nyolc új európai koprodukció és két új magyar játékfilm színesíti, amelyeket hetekkel az országos bemutató előtt láthat a közönség – írja az Origó.

Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezésére ötödik alkalommal megvalósuló nemzetközi esemény az európai filmművészet sokszínűségét ünnepli azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a művészmozi mint kulturális és közösségi tér fontosságára.

A változatos műfajú hazai filmkínálatban a Berlinben, Velencében díjazott filmdrámáktól a romantikus vígjátékon és dokumentumfilmen át a portréfilmig szerepelnek alkotások – olvasható a közleményben.

Mint írják, a filmművészet idén száz éve született mestere, Federico Fellini előtti tisztelgés jegyében vetítik a Fellini – A lélek festője című portréfilmet, amelyben feltárul a rendezőzseni sajátos kapcsolata a spiritualitással és természetfelettivel.A Napsugár (Sole) című, Velencében díjazott olasz-lengyel filmdráma érzékeny témát dolgoz fel.

A történet szerint egy fiatal várandós lány Olaszországba utazik, hogy pénzért örökbe adja születendő babáját. Más megközelítésben, de szintén mai társadalmi kérdéseket feszeget a Berlinalén versenyző, öt kategóriában Német Filmdíjjal elismert Berlin Alexanderplatz, amely Alfred Döblin kultregényének teljesen a mai korra aktualizált és újraértelmezett, gyors tempójú feldolgozása.

A kommüniké emlékeztet arra, hogy a programban két új hazai alkotás is szerepel. Premier előtt látható lesz a magyar-román koprodukcióban készült Spirál, Felméri Fecília kolozsvári rendező első nagyjátékfilmje Borbély Alexandra (Testről és Lélekről), Bogdan Dumitrache (Anyai szív) és Kiss Diána Magdolna A nagy füzet) főszereplésével.

A másik magyar alkotás Nagy Viktor Oszkár Becsúszó szerelem című romantikus komédiája. A film főszerepeit Ötvös András, Gombó Viola Lotti, Thuróczy Szabolcs, Stefanovics Angéla és Tenki Réka alakítják.

Az esemény részletes programja és az egyes mozik műsora a www.artmoziegyesulet.hu oldalon olvasható. A magyarországi vetítéssorozat a Nemzeti Kulturális Alap és az Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, az Art-Mozi Egyesület szervezésében valósul meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.