Edina 2024. február 26.
logo

Már az energiaital is rendelkezik magyar szövetséggel

Forrás: MTI
2020.10.25. 13:40
Már az energiaital is rendelkezik magyar szövetséggel

Megalakult a Magyar Energiaital Szövetség.

Tényeken alapuló tájékoztatás az energiaitalról és segítség nyújtás a felelősségteljes fogyasztói magatartásban – ezt a két fő célt tűzte zászlajára a frissen megalakult Magyar Energiaital Szövetség.

Vitathatatlan tény, hogy napjainkra az energiaital a koffeinfogyasztás egyik népszerű és modern alternatívája lett. A világ talán valamennyi országában sok millió ember fogyasztja nap mint nap ezt a funkcionális italt, de kevesen vannak azzal pontosan tisztában, hogy valójában mit tartalmaz egy energiaital.

Azt pedig még kevesebben tudják, hogy a korántsem misztikus összetevők milyen élettani hatást váltanak ki.

Fotó: Pexels

Amíg az energiaitallal kapcsolatban jelenleg is számos ismeretlen forrásból származó, áltudományos hír és szubjektív vélemény borzolja a közvéleményt, addig az objektív kutatási eredmények, az aggálymentes energiaital fogyasztási javaslatok szinte ismeretlenek maradtak.

A Magyar Energiaital Szövetség fő feladatának tekinti, hogy rendszeres publikációk, keretében ismertesse az energiaitallal kapcsolatos kutatási eredményeket,

szakmai publikációkat, valamint egyetemekkel, orvosokkal, szakemberekkel való együttműködés keretében adjon tájékoztatást az energiaitalról és a felelősségteljes energiaital fogyasztásról.

További információk: https://www.mesz.org/

[caption id="" align="alignnone" width="780"] Fotó: Pexels[/caption]

 

Véletlenül se hagyjuk gyerekeknek, hogy energiaitalt igyanak!

Az elmúlt években nemegyszer találkozhattunk olyan hírekkel, miszerint több gyermek is rosszul lett az energiaitaloktól. Erre lehetne azt mondani, hogy csupán azért történhetett meg, mert a gyerekek nem tartottak mértéket. De valóban ez a helyzet? Kreisz Andrea dietetikus válaszol.

Láttunk már olyat, hogy a gyerek az XL-es kivitelű dobozt szorongatja (nem is beszélve az energia shotokról, amelyek ártatlanul kis adagnak tűnnek, ám ugyanannyi koffeintartalommal), de azt ki kell hangsúlyozni, hogy az energiaitalok sem kis, sem nagy kiszerelésben nem nekik készülnek, fogyasztásuk nem javasolt számukra!

Az energiaitalok fő serkentő hatóanyaga a koffein, ami a központi idegrendszert stimuláló szer, többek között javítja az agyi vérkeringést, csökkenti a fáradságot, fokozza az éberséget. A koffein az energiaitalokban lévő egyéb anyagokkal kölcsönhatásba is léphet, ami a vérnyomásra és szívritmusra lehet kedvezőtlen hatással. Ezek az italok általában sok cukrot is tartalmaznak, ami az elhízás egyik kockázati tényezője, hiszen csak üres kalóriát viszünk be vele, értékes tápanyagot nem.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.