Megdőlt az országos napi melegrekord csütörtökön

A hőmérsékleti értékek csütörtökön sokkal inkább hasonlítottak a március végén szokásos értékekhez.

Forrás: MTI2021. 02. 05. 19:10
null
Még országos átlagban is 14 Celsius-fok körül alakultak a csúcsértékek Fotó: Balogh Zoltán Forrás: Balogh Zoltán/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdőlt az országos napi melegrekord csütörtökön – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Azt írták: a hőmérsékleti értékek csütörtökön sokkal inkább hasonlítottak a március végén szokásos értékekhez. Még országos átlagban is 14 Celsius-fok körül alakultak a csúcsértékek – írták, ugyanakkor megjegyezve: a hőérzeten többfelé jelentősen ronthatott a viharos északnyugati szél.

Még országos átlagban is 14 Celsius-fok körül alakultak a csúcsértékek
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Az eddigi február 4-i rekord 17,6 fok volt, ezt 2004-ben Szentgotthárdon mérték. Most ehhez képest a meteorológiai szolgálat több mérőállomásán is regisztráltak magasabb értékeket. A legmelegebb Letenyén volt, ott 18,1 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A fővárosi rekord jelen állás szerint „csupán beállt”: 1967-hez hasonlóan csütörtökön is 13,8 fokig melegedett fel a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott országos, középtávú előrejelzés szerint az első februári hétvégén néhol tavasziasan enyhe lesz az időjárás, akár 16 fokig is felmelegedhet a levegő. Az országon belül viszont nagy lesz a kontraszt, másutt ugyanis napközben is csak épphogy fagypont feletti értékek várhatók.

Rekordidő alatt fogyasztották el a Föld legerősebb csilijét

Mike Jack Londonból úgy döntött, megmutatja a világnak: képes megdönteni a csilievés világrekordját. A vállalása nem volt kicsi, hiszen a világ legerősebb csilijét kellett elfogyasztania a lehető legrövidebb idő alatt. A férfinak nem egyszerűen könnyfakasztó, hanem fájdalmas élményben volt része.

A Carolina Reaper a világ legerősebb csilipaprikája. A paprika csípősségét a kapszaicin nevű vegyület okozza, és a Scoville-féle csípősségi egységgel mérik. Ez alapján a magyar erősen csípős paprika 1500-2500 SHU, míg a Carolina Reaper átlagos csípőssége több mint 1,5 millió SHU. Ezzel nézett szembe a londoni férfi a rekorddöntési kísérlet során.

A Guinness-világrekord előírja, hogy „minden egyes chilinek legalább 5 grammosnak kell lennie”.

Mike Jack végül sikerrel járt, ugyanis megdöntötte a világrekordot a 9,72 másodpercével. Ennyi idő alatt sikerült megennie a három csilipaprikát. Persze a vállalása nem ért véget a néhány másodperc letelte után, hiszen jelentős fájdalmakat kellett kibírnia.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.